NS,Š,JB,Bačka liga i NS događaji-2017-2019


Ova strana je otvorena kao nastavak prethodne na kojoj je bilo 6674 diskusije i zbog toga se vrlo polako otvarala

Na ovoj strani možete diskutovati o šahu kao i na ostalim stranama,ali ova strana je više za lokalne dogadjaje i komentare o njima Ako želite nešto da napišete, ispunite u prozoru mesto za vaše ime-nick koji ste izabrali, ubacite neku e mail adresu, a web mesto ne morate i kucajte vaš tekst. Kad završite kliknite na predaj komentar to je ispod teksta.  Ne morate se registrovati. Molim da budete korektni i da ne vredjate nikoga i ako nekoga pomenete po imenu i prezimenu red je da napišete i svoje. Ovde pišete na svoju odgovornost i moderator sajta ne odgovara za tekst koji ste napisali.

Moderator će brisati nepristojne i uvredljive tekstove ili će povremeno uključiti prethodnu kontrolu tekstova radi zaštite od nepristojnih posetilaca.

Moderator  Šahovske farme ne snosi odgovornost za autorske tekstove kao ni za tekstove prenesene sa drugih sajtova! Takvi tekstovi ne odražavaju mišljenje urednika Šahovske farme već samog autora.

Advertisements

4.738 thoughts on “NS,Š,JB,Bačka liga i NS događaji-2017-2019

 1. Навијач Сутјеске каже:

  Гледам табелу ове Бачке лиге нс и видим да Празни нису изгубили са нулом али су их натамбурали Србобранци. Ипак је та лига врло јака и ту просечни празњаци немају шансе.
  Једно је волети да играш а друго је знати.

 2. Novosadska liga каже:

  Mene zanima da li treba dozvoliti igračima da kažu šuh kad napadnu topa. Mi smo igrali u prošlom kolu i čovek mi napao konja a kaže šuh. Pitam ovde ko je sudija da li je to u redu da laže da je napao topa a nije.

 3. Vatrogasac Ru каже:

  Vi Futožani ste mnogo bistri šahisti.Kod nas u Rumenki se kad daš šah šutne partner ispod stola. A kad partner mnogo misli onda mu se kaže „Teraj šta čekaš“.

 4. Kafana Veternik каже:

  Mi u Veterniku ne govorimo ništa kad damo šah već namignemo protivniku.
  Meni smeta kad se zamislim za vreme partije i onda dođe kafe kuvar i prekine me u razmišljanju i nudi kafu ustvari pita da li hoću kafu. Onda moram ponovo računati potez.

 5. Smislovski каже:

  Taj sa kafom računa da smo Karsen Magnus Fišer, da možemo simultanku naslepo uz ćaskanje s njim. Dok u znoju lica svog igramo tešku partiju u kojoj već stojimo slabije.

  • ugurajxuxjarugu каже:

   Ima kod Kraljice u Petrovaradinu čovek šef za kafu i on je kao prepisan za slučaj iznad ovog teksta. Čovek je ljubazan izuzetno, možeš i dve kafe dobiti, možeš i obaška šećer i šta god hoćeš ali da te ne prekine dok si na potezu i u otvaranju razmišljaš, to nema šansi da omaši.
   A niko neće da mu kaže.

 6. sahistkinja каже:

  Vama šahistima nikad ugoditi. Naši igrači gostovali kod penzoša i nisu dobili ni kafu ni kiselu vodu ni običnu vodu. Zvanično smo se žalili sudiji koji je rekao da to nije obaveza ali da je red.da se gostima ponudi bar kisela voda. Kapiten Penzionera se pravio da ne čuje dobro i nije reagovao na primedbu našeg kapitena. Naš kapiten je predložio da kad dođu kod nas u Šajkaš da vide kako se gosti dočekuju. Ipak smo ih natamburali da ih naučimo redu.

 7. gargammell каже:

  Trebali su poneti sa sobom šta treba. Nije šah proslava pa da se jede i pije. Vidim par terkstova ranije kako jedan užina za partijom pa i ovi majstori iz Šajkaša trebali su doneti sa sobom a ne da ove dede koji su jedva došli još prave i užinu.

 8. Smislovski каже:

  Interesantno je da u ekipnim mečevima svi ti koji šuškaju i ometaju protivnika, jednako smetaju i sopstvenoj ekipi.

 9. vankategornik каже:

  Ljudi su čudo pa i ovi naši šahisti.Spomenuću jednog šahistu kojeg svi znamo koji dođe na meč uvek sa nekom torbom i mobilni ostavi u torbi negde oko vešalice. I za vreme partije obavezno ga zove mobilni na zujanju ali ne može biti kontumaciran jer nema mobilni kod sebe. Onda on ustane od partije i pokušava da ugasi taj mobilni tako što prethodno rije po toj tašni jer ne može da ga napipa i izvadi ali je muka što taj mobilni neće da se ugasi. Dok on to sve radi onaj koji zove odustane pa prestane zvanje i onda je situacija rešena. Nije mi čudo što telefon zvrji ali kako to da tom igraču redovno zvoni telefon svaki put baš za vreme meča (on je penzioner). Zar ne kaže ženi gde je i šta radi. Najveće mi je zadovoljstvo da gledam kako pokušava da ga ugasi a mobilni ne pristaje. Inače za vreme te seanse niko od igrača koji igraju se nijednom nije bunio.

 10. Korisnik blagostanja каже:

  Nesto se smanjilo pisanje o sahu. Nema novosti i lige su stale. Jedino Draki radi na sahu. Sad ce uskoro poceti prvenstvo Vojvodine za sve i svakoga a u sahu.Mi pcelari ucestvujemo a i golubari su najavili. Malo je skupa kotizacija ali izdrzacemo. Ja sam jednom igrao i bio 123 u plasmanu. Nije mala stvar biti na 123 mestu u celoj Vojvodini gde ima milion i po ljudi. Najavljeno je i 42 Kineza i 24 Indijaca tako da svako ima sansu da nekog pobedi. Znam da ce ucestvovati vecina lokalnih pacera i to mi godi da povecam rejting.

 11. Dasa iz las Palmasa каже:

  Evo jedan sportski vic
  Da se ne lažemo. Jedino što je Srbija obezbedila svojim sportistima je mesto rođenja. Sve ostalo su postigli sami

  • Prof Mudrinić каже:

   Evo nešto što nije vic ali je istina:
   Naši vaterporlisti se kvalifkovali za Olimpijadu.
   Vidiš, šefe naših života, ovo se zove uspeh. Kad imaš rezultat. A, ne kad stalno pričaš o uspehu. A, nemaš rezultat.

  • Starac Vujadin каже:

   Све више сумњам да жена кад пере мој доњи веш ставља омекшивач.

 12. karpovv каже:

  Neki posetioci ovde kažu da ne veruju da će Kinezi doći na prv Vojvodine. Neka pogledaju na chess results ima ih ko pleve. Ima i Turaka gomila. Od naših favorita ima na B turniru čuvenih igrača, naprimer Borbaš i slični. Malo pre sam pregledao A B C turnir i stvarno biće stranaca.

 13. Ratko каже:

  Iako ima nekih protivnika ovakvom formatu prvenstva Vojvodine vidi se da ima učesnika i to podosta. Ipak se dokazalo da je ovako dobro uz izmene po pitanju omladinaca i žena za koje ima posebno takmičenje.

 14. Guzonjin sin каже:

  Ovo prvenstvo Vojvodine je pravo takmičenje za letnje mesece. Ja obavezno igram i još važi sniženje-popust za raniju prijavu. Ima da bijem pacere u B grupi.

  • vaterpolista каже:

   Ne dere previše. Prijavi se što pre i imaš popust. Ako nešto doplatiš možda ti podese da igraš sa pacerima u prva dva kola i bar nešto ufatiš od poena. Ako si penzioner onda Krkodedić daje popust za vas 20 % a dobijate i paket sa makaronama i wc papirom.

   • sahistkinja каже:

    Šta je bre ovo? Dosad je u paketu bilo i brašno,šećer, sapun pirinač a sad moj svekar treba da učestvuje za trećinu paketa. Neću mu dati da igra na tom prvenstvu za paket minimalac.

   • kromanjonac каже:

    Можда грешите што нећете да играте. Према мојој информацији уводе се нове категорије по захтеву из ФИДЕ. Познато је да се намножило много МК мајсторских кандидата који немају појма а имају звање. Да би човек остао МК мораће да потврди кад је и на ком турниру освојио ту титулу или који је функционер по својој вољи уписао у такмичарску књижицу то звање на основу ВИП (веза и познанство).
    Зато се уводе нове категорије и то: 1) КМК = кандидат за МК, и 2) К1К = Кандидат за 1 категорију. Ово ће важити од октобра ове године како сам сазнао у објави ФИДЕ.
    Иначе за вашу информацију најбоље плаћају играче 4 клуба из НС лиге ,затим 4 из Јужнобачке и 5 клубова из Бачке лиге нс. Неки дају евре као ПП , неки динаре али се масно плаћа.

   • chessmasterns каже:

    Moj klub iz NS daje 20 evra za remi a 50 za pobedu. Kad dobije bez igre dobije 25 evra na ruke. Ja neću da menjam klub mada znam koji još klubovi masno plaćaju. Ima jedan iz okoline NS koji pošteno plaća i to odmah posle partije, naravno van sale.

    • chessmasterns каже:

     Ovo je neto. Ali nema više omladinskog bureka i omladinske dopune za mobilni. To je bilo kod nekih klubova u Bačkoj Banatskoj a naročito Sremskoj ligi i to su ovi tvrdoglavi starci poništili. Naš klub i naš predsednik je bio protiv tog ukidanja jer mu je snaja igrala šah ponekad kad protivnik nema tu šestu tablu. Tada je unuku kupio čokoladu i sokić i snaja je nosila kući kao zaradu.

    • majstorskixkandidat каже:

     Meni treba informacija koji to klub iz okoline NS plaća igrače masno posle partije? Treba mi lova a dobro igram. Reče mi kolega za jedan klub ali neću svima da odam jer možda nije tačno a možda svi navale kod njih. Navodno šef im je uniformisan.

     • Vaterpolista iz Surduka каже:

      Prijavi se u Banovce. Tamo plivaju u evrima. To je u mom komsiluku pa znam. Neki igraci imaju mesecnu platu, jedino nisu prijavljeni pa nemaju socijalno.

 15. drinkwaterns каже:

  Danas na najlonu prodaje jedan šahista digitalne satove merex 5 komada. Pitam ga odakle mu toliko a on kaže da je njegov klub kupio previše satova pa rasprodaju višak da bi platili registraciju kluba. Nekako mi to sumnjivo

 16. davidxgarrett каже:

  Хе хе, купили пет комада више!? Нису сатови сладоледи па купиш пуну кутију са фишецима. Неко је изгледа мазнуо сатове па сад продаје као вишак али вишак њему а клубу мањак. Нама фали 3 комада. Где је тај што продаје и пошто су ти сатови?

 17. gocagomboca каже:

  Ja bih savetovala svim preCednicima klubova da provere da li su im satovi u ormanu ili su još kod cugeraša na pozajmici. Izgleda da cugeraši imaju višak. Videla sam i na štrandu mnogo tih satova koje donose oni koji nisu vlasnici, već su klupski.Kad malo vetrić pirne onda to jako godi merex satovima da dobiju malo peska.

 18. gospodinniko каже:

  To mogu biti samo Drakijevi satovi ili NŠK-ovi ili Savezovi (ŠSV). Nijedan klub nema satova toliko da mu 5 kom ne fali.

 19. Žarko каже:

  Ja sam kupio jedan da igramo cuger. Piše na njemu neki šk pa izbrisano da se ne prepozna. Nije bio skup 3500 dinara i još je imao i baterije kineske u sebi. Reče mi čovek da nije kradeno već predsednik nije dobio pirinač i ulje u paketu već samo makarone i klonja papir i kilavi sapun pa mora sebi da dokupi da ima kompletan dobitak. Ovi iz opštinskog odbora obećali bogate pakete ali su slagali jer su od dva pravili jedan.

 20. Краљов гамбит каже:

  Шта сте се раскокодакали овде на сајту. Ја сам продавао сатове јер не могу од клуба да наплатим то што сам играо а нисам ништа добио од обећаног. Клуб није добио ове године новац од града и онда нема ни за мене оно што је договорено. Нисам је Деда Мраз па да поклањам свима.

 21. Kraljova indijka каже:

  To nije bilo u novinama pa mnogi ne znaju ali nisu mogli sakriti šansu da su Promenadine podzemne vode prikačili na kanalizaciju Limana i postoji mogućnost izlivanja kanalizacije na Limanu u slučaju velikog nevremena. Inače bravo za Kraljovog gambita koji se snašao.

 22. Svetislav Sremac каже:

  Jedan moj kolega se specijalno snašao u naplati duga od šah kluba. Mesto novca nudili mu da uzme šahove i on iz svake klupske garniture izvadio kralja i kraljicu i odneo kući. Posle im je prodao svakog kralja za 1000 dinara a kraljicu za 500 din i sve je bilo ok.

 23. Mangupska posla каже:

  Mi proverili kako stojimo sa satovima i vidim da dva fale. Niko ne zna gde su. Ja malo pitaj amo pitaj tamo kad ono jedan član ekipe „pozajmio“ da igra cuger na štrandu a drugi nosi na pecanje kad riba ne trza da bar igraju cuger. Vratiće sigurno a „slučajno“ nisu javili da su pozajmili.

 24. Milisav каже:

  I onda se čudimo kad „preCednik“ kluba uzme pakete sa makaronama za sve članove koje je učlanio u partiju i onda odnese kući i zakrči svoj špajz makaronama i brašnom i wc papirom a niko nije ni znao, neko ni sada, da se učlanio.

  • ŠSV каже:

   Za sudijski seminar su se dosada prijavili :
   Popov Srdjan, Halas Emil,Šijan Dimitrije, Kostić Stefan,Faćol Ištvan,Stašević Milenko, Lerinc Renata,Navratil Matilda, članovi šk Gimnazijalac, ŠK Zmajevo,BTŠK,šk Lajoš Segi,ŠK Bačka Palanka, šk Pion , šk Crvenka, Radnički Kovin
   Prijave se primaju do početka seminara.

  • ugurajxuxjarugu каже:

   Nešto malo Novosadjana na spisku. Mene malo čude neki šahisti koji vrlo slabo igraju a ne prijavljuju se u sudije već uporno igraju na turnirima gde izigravaju topovsku hranu.

 25. lenjinxnovisad каже:

  To što neki više vole da ih svi redom peglaju na turnirima, nego da budu prisutni u šahu kao sudije a da ipak mogu igrati gde žele je stvar ličnog psihološkog statusa i stanja.
  Za šah je dobro da su svi tu na neki od načina. Moj komšija izuzetno voli da igra sa drugim komšijom a ne dolazi u šah klub i nije član kluba. U današnje doba je teško mlade privući šahu pa je možda i dobro da sijaset pacera igra po tim jednodnevnim turnirima, pa ti mladi imaju šanse da ih pobeđuju.

 26. drugokategornik каже:

  U našoj ligi se vrlo često igra sa parolom : „Sude kapiteni“ a to se ne objavljuje javno. Međutim FIDE zahteva da moraju uvek suditi kvalifikovane sudije ako se turnir ili liga rejtinguje pa zato se naša liga ne rejtinguje i nemamo šanse da osvajamo rejting u ligi. Zašto se dozvoljavaju ovakve stvari.

 27. marxnovisad каже:

  Svi vidimo da se u cilju sačuvanja šaha u Vojvodini dopuštaju razne nepravilnosti i nepoštovanje osnovnih načela u funkcionisanju takmičenja redovnog funkcionisanja Saveza.
  Više nije čudno kad neki klub ne plati registraciju pa igra u ligi na veresiju pravdajući se da nije dobio dotaciju od opštine. Igra se nekad i bez sudije da bi se klubu koji inače ne vredi mnogo i nema ni 10 članova, ušparalo 1500 dinara za sudijsku taksu i još 500 za prevoz. Dozvoljava se često registracija kluba koji nema 15 članova samo da se spasu klubovi od gašenja.
  Međutim sve ovo teško da će mnogo pomoći problemu šaha u Vojvodini. Novac je osnova opstanka ovakvog šahovskog sistema a ima ga sve manje a ozbiljni sponzori za šah skoro da ne postoje.

  • miladinov каже:

   G Marx vi ste sve u pravu. Klubovi koji nemaju sudiju i stalno se žale na troškove sudjenja nikako da pošalju nekog kandidata na seminar pa da ipak nešto mogu da uštede kad im sudi domaći sudija. Čini mi se da smo previše unapredili odvijanje takmičenja i praćenje lige kad imamo nekih predsednika klubova koji „mrze internet“ i za koje je PTT sve što razumeju. Pitam čoveka koji vodi klub i ima posla oko toga, zašto ne dostavi e mail adresu za kontaktiranje sa klubom, on kaže da nijedan igrač nema e mail a u mesnoj zajednici neće sa njim da pričaju oko toga.Naravno da svi članovi ekipe imaju decu koja koriste mejlove a i igrači ih koriste. Problem je u predsedniku koji bi po starinski a to ne može. Pošto niko neće da vodi klub vodi ga onaj ko hoće. Što se tiče plaćanja registracije i tu se predsednici klubova bore da obezbede pare od MZ ili opštine ali toga je sve manje. Nijedan klub ne naplaćuje od članova članarinu pa nema nikakve prihode osim od države. Klubovi su srećni što uopšte imaju članove igrače ali najčešće ni njih nema 15 koliko je po pravilniku potrebno a o naplaćivanju članarine predsednik ne sme ni da šušne da mu ne pobegnu igrači. Sadašnji sistem ustrojstva šaha se polako ali sigurno urušava jer je sada svaki klub iz bilo kog sela i ranga takmičenja ima ista prava i obaveze kao i fudbalski klub Zvezda i Partizan. Jedino je razlika što ne dobija toliki novac od države kao ova dva. Po meni je jedino uvođenje neke amaterske lige put kojim treba ići , ali amatersku ligu treba neko da vodi i treba da bude zvanična a to zasada ne može jer nema zakonske osnove.

 28. miladinov каже:

  Raspis za sudijski seminar 13 juli : Prijavite se na vreme
  http://chessnovisad.in.rs/sudije-seminari/
  Za seminar su se dosada prijavili :
  Popov Srdjan, Halas Emil,Šijan Dimitrije, Kostić Stefan,Faćol Ištvan,Stašević Milenko, Lerinc Renata,Navratil Matilda, dr Grahovac Zdenko,Srđan Rogač, Svilokos Igor-Titel, zatim članovi šk Gimnazijalac, ŠK Zmajevo,BTŠK,šk Lajoš Segi,ŠK Bačka Palanka, šk Pion , šk Crvenka, Radnički Kovin,Šk Titel

 29. Nsligas каже:

  Nisam dosad znao za ovaj seminar. Prijavicu se jer slabije igram pa me ne stavljaju u ekipu svako kolo. Ovako sam ipak u sahu.

  • Krivonogi каже:

   Ja sam polozio za sudiju pa sudim kad smo domacini. Usparam klubu placanje sudijske takse. Ponekad imam problem sa nasim igracima kad misle da treba da navijam za nas klub a sudija sam.

 30. Telepcan каже:

  Vidim da na spisku za seminar nema novosadskih kandidata. Posle ce da kukaju predsednici klubova da moraju da placaju sudije sa strane jer nemaju svoje iz kluba.

  • Koviljski Rumenčan каже:

   Vi sa Telepa imate sudija a mi nemamo i nama ni ne trebaju jer smo puni love pa možemo plaćati sudije sa strane.

  • Žabaljskošajkaški mk каже:

   I mi nemamo sudije ali imamo kao podršku ove što dele sendviče i makarone pa nema problema sa lovom za sudije.

  • Futoški šmeker каже:

   Nama sudije ni ne trebaju kad i inače igramo bez njega na časnu reč. Ne treba preterivati sa tim sudijama jer on ustvari ni ne treba.

 31. Bombarder iz Banata каже:

  Kako neko misli da mi možemo da prijavimo nekoga za sudiju kad mi ni nemamo više članova od 6 koliko treba za ekipu. neka ovi što nemaju pametnija posla idu u sudije. Mi imamo jaku ekipu sa dva prvokategornika i 3 drugokategornika i ne damo im da idu u sudije.

 32. Пуниша Пацерчић каже:

  Ми смо у петом колу играли меч на Банатску фору „капитени суде“ јер није делегиран судија за меч пошто се један женио а други судија кандидат је имао неку прославу синовог пунолетства . Ево догађаја
  Наш играч рекламира реми у 23 потезу а противнички неће а пошто нема судије нема ко да решава ствар. Наш капитен је у својој партији био у цајтноту па није могао да дође а њихов је дошао али он нема појма о рекламирању ремија и није се изјашњавао. Створила се гужва и није прихваћен реми и морало се даље играти. На крају је наш играч добио партију а пред крај партије је њихов играч који раније није хтео реми изјавио да прихвата реми који му је раније нуђен јер он зна да може реми да се прихвати и касније током партије.
  И сада неко хоће да се овакви мечеви рејтингују.

 33. Vaterpolista iz Surduka каже:

  Posmatram danas ove tabele sa Omladinskog i ženskog prvenstva Vojvodine u Novom Sadu.
  Gde su tu omladinci a naročito omladinke ? U Vojvodini ima oko150 klubova a na ovom prvenstvu igra 5 (pet) omladinki od 12 učesnica i 11 omladinaca od 17 učesnika. Podsećam da postoji obaveza klubova da šalju omladince ili omladinke na prvenstvo Vojvodine. Ko tu ne poštuje Pravilnik ? Gde su sada ti silni omladinci koji su igrali po klubovima i skupljali poene koji su sabirani sa seniorskim u klupskom rezultatu meča? Gde su te omladinke i svastike i šurnjaje koje su grabile poene i spasavale klubove od ispadanja? vidi http://chess-results.com/tnr445121.aspx?lan=1

 34. fraklichxman каже:

  Ja sam bio jedan od onih koji su tvrdili da nikom u klubovima nije stalo do omladinaca i omladinki , već je svima stalo da se zgrabe jevtini poeni u ligaškom takmičenju. Bilo je ovde na diskusijama onih koji su tvrdili da ta omladinska tabla spasava omladinski sah jer oni inače nemaju gde da igraju. A imali su i onda a evo sad imaju mogućnost ali sada omladinci nisu više zanimljivi kada ne mogu u ligi da donesu poen na omladinskoj tabli jer više nema omladinske table već na toj šestoj tabli sedi brkati čilobajac sa velikim stomakom i duplo bolji igrač od omladinca ili neke šurnjaje. Baš me zanima šta ima da kažu ovi koji su bili borci da ostane omladinac

  • Neznamšah каже:

   Klubovima ne samo da nije stalo do podmlatka, nego im ni do čega nije stalo. Te komplikovana administracija, te čemu digitalizacija, pa mnogo je 15 registrovanih, glupo je da se igra na šest tabli, a koliko je skup sudija i globe koje nameće savez da vam ne pričam.

   Ako bi mogla neka amaterska liga, na četiri table, 45 minuta po igraču, na analognim satovima i da ne košta ništa, ali da može da se osvoji ono MK.

   Pa na Vojvodina openu nema igrača iz Vojvodine, što bi bilo omladinaca.

   Ovakvi klubovi idu ka samoukidanju, prvenstveno zbog podmladka, ali i zbog svega ostalog što „ne mora“, „ne treba“, „komplikovano je“, „skupo je“… Znam ja da država ne daje, ali vi onda mečki na rupu i ne radite. Danas država mora da laže, izvinite nemamo, a sutra će vam bahato reći što da vam damo, ništa ne radite.

  • Palim se na guranje каже:

   Neznamsah kaže
   Klubovima ne samo da nije stalo do podmlatka, nego im ni do čega nije stalo. itd itd
   xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
   Volim da diskutujem ali kako ću, kad se slažem sa nekim.
   Ovo je zaista samoukidanje. Država velikoj većini zavrnula slavinu za dotacije. Pojedine lokalne samouprave još nešto i daju ali sve ih je manje. Sa mladima se skoro i ne radi jer retko ko voli da radi džabalesko. Roditelji čim vide da im dete neće biti veliki šahista odustaju od šahovske škole a pojedini entuziasti rade sa decom ali to je malo. Ovakav sistem takmičenja odgovara samo državi jer se klubovi gase zbog nedostatka novca, pa je manje tražilaca dotacija. Savezi i državna uprava su konzervativni i oni svake godine prepisuju prethodnu staru a neće ili nisu u stanju da primete da se sve polako smanjuje i ruši. Nije samo sport u pitanju mada ja sada pišem o šahu. Mi smo uglavnom narod koji nište ne može na vreme da shvati i preduzme na vreme prave poteze nego mi čekamo da sve potpuno propadne pa onda idemo sve ispočetka.
   Ko je taj ko može da kaže da nećemo više ovako nego ćemo sve promeniti i poboljšati a da zna kako to treba?
   Staviš vaterpolistu za ministra a on zna samo rukama i nogama a vrlo malo glavom i onda hoćemo da se nešto menja. Nema bato ništa od toga

 35. miladinov каже:

  Evo spisak klubova koji su prestali da rade u zadnje tri-četiri godine: Kuća Zdravlja Bajmok, Trgopred Bajmok,Banatski Brestovac, Banatsko Karađorđevo,Bač, Bački Maglić,Bođani,Bočar, Gložan , Jarkovac , Jaša Tomić, Kačarevo, Klenak, Pružena Ruka NS, Novi Slankamen, Ruski Krstur, Svetozar Miletić, Stanišić, Hrtkovci, Čerević i Jednota Šid.
  Imamo klubove koji još nisu platili registraciju, kotizaciju i rtg taksu a igrali su prvi deo lige i imamo treći deo, klubove koji su platili koliko su imali i duguju ostatak. Polovina klubova je platila sve što je trebalo. Ovo su podaci koji ne ohrabruju mada ŠSV radi na tome da se olakša klubovima da uspeju ipak da uplate potrebno.

 36. sahistkinja каже:

  Ovo nije o šahu ali je o svemu:
  „Puno je ruku, nepravedno otetih od motike“

  Društvene mreze su omogućile ono što je vekovima bilo nezamislivo – recimo da dunster i onaj ko ima kapacitet samo za utovar uglja, komentarise rad Alberta Ajnstajna i da za to pokupi aplauze(lajkove) istih takvih.

 37. ŠSV каже:

  Spisak polaznika na seminaru za šahovske sudije Novi Sad 13 7 2019
  Kandidati zasticanje zvanja nacionalni sudija
  Ime prezime Adresa tel mejl
  1- Kostić Stefan Vršac
  Kandidati za regionalnog sudiju
  1-Rolić Gojko Kovin
  2. Rogač Srđan Novi Sad
  3. Ćirović Milanko Bačka Palanka
  4. Šijan Dimitrije Novi Bečej
  5. Kočiš Gabor Bajša
  6. Babić Aleksandar Vrbas
  Kandidati za opštinskog sudiju
  1- Rolić Vlajko Kovin
  2- Živković Sava Kovin
  3- Djordjević Darko Kovin
  4- Đondović Boris Kovin
  5- Pastor Šandor Stara Moravica
  6- Holobica Laszlo Stara Moravica
  7- Stašević Milenko Zrenjanin
  8- Popov Srđan Novo Miloševo
  9- Svilokos Igor Titel
  10- Zolotić Petar Šajkaš
  11- Halas Emil Novi Bečej
  Kandidati koji nisu prisustvovali predavanjima ali će polagati su Lerinc Renata za opšt sudiju i
  Golić Ognjen za regionalnog sudiju.
  Ispit je zakazan za subotu 20 7 2019 u 9,30 čas. Kandidati koji su sprečeni da pristupe polaganju u subotu 20 jula mogu polagati nekog drugog dana u dogovoru sa voditeljem seminara Milanom Miladinovim .
  Voditelj seminara i predavač je Milan Miladinov IA a predavač je i Darko Ukropina IA.
  Na polaganje ispita mogu prostupiti i oni koji nisu slušali predavanja ako se prijave do 19 7 2019 i uplate kotizaciju.

  • corazonxespinado каже:

   Pitam se šta je sa ovim ljudima koji vode klubove gde nema sudija. Zašto se iz nekih sredina ne šalju ljudi da postanu sudije pa da klub ima i svog sudiju. Koliko znam imamo mi mnogo sudija ali većina igraju kao igrači. Problem je u nekim ligama gde klubovi moraju da plaćaju sudije sa strane i po 40-50 km jer nema sudija u lokalnim sredinama gde se igra.

 38. drugokategornik каже:

  Klubove vode uglavnom stariji ljudi koji ne koriste internet i mnogi i ne znaju za seminar. U nasem selu je tako..

  • Južnobanatski moler каже:

   Jasno je sve, zato smo i tu gde smo.Neće niko džabe da radi i zato starci drže klub da ne propadne jer nema ko a oni imaju vremena i ne moraju da zarade a ipak su važni bar po nečemu.

  • Paradajz turirsta каже:

   Klubovi jedva sastavljaju kraj sa krajem i na kraju će većina njih propasti ako ne budu imali sponzora koga je prilično teško pronaći.

  • Vaterpolista iz Surduka каже:

   Mi skoro nemamo problema sa sponzorima. Nama lokalni mesar sponzoriše papir za formulare kad mu preostane od pakovanja mesa a kad pravimo turnir onda nam sponzoriše onim mesom koje počisti iz mlina kojim melje meso a i da nam mesa od onog što nije prodao da pravimo paprikaš. Komšija iz prodavnice nam da dve rolne papira za wc a sodadžija nam da dve flaše soda vode ili nekog soka. Seoski popa nam održi litaniju pre meča i teši nas posle meča. Zato je šah klub velika stvar i svi uživamo.

  • Mita Bogougodni каже:

   Ne kaže se litanija nego moleban kako to rade na Čeneju i u Futogu. Tu se lepo pomolite da vam svevišnji pomogne da rasturite neke pacere u meču. Ako ste celu ceremoniju napravili po propisanom onda su vam velike šanse da pobedite. Valjda ste videli juče kako se Đoković zahvaljuje onom gore kad je pobedio onog katolika iz Švajcarske.

 39. Zakasneli kandidat каже:

  ŠSV kaže u vezi seminara za sudije:
  Ispit je zakazan za subotu 20 7 2019 u 9,30 čas. Kandidati koji su sprečeni da pristupe polaganju u subotu 20 jula mogu polagati nekog drugog dana u dogovoru sa voditeljem seminara Milanom Miladinovim .
  Voditelj seminara i predavač je Milan Miladinov IA a predavač je i Darko Ukropina IA.
  Na polaganje ispita mogu prostupiti i oni koji nisu slušali predavanja ako se prijave do 19 7 2019 i uplate kotizaciju.
  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
  Imam jedno pitanje:
  Da li ovo znači da i ja koji se dosada nisam prijavio mogu da se prijavim i polažem bez prethodnog slušanja predavanja? Vidim da su materijali na sajtu http://chessnovisad.in.rs/sudije-seminari/ odakle sam ih preuzeo..

  • ŠSV каже:

   Odgovor za zakasnelog:
   Možete se odmah prijaviti i dogovoriti sa voditeljem seminara ( M Miladinov) . Moguće je položiti i ako se ne slušaju predavanja ali je malo teže jer se u pravilima igre i u pravilnicima ne mogu postaviti svi slučajevi koji se dešavaju u živoj partiji šaha. Na ovom linku imate raspis pa se javite http://chessnovisad.in.rs/sudije-seminari/ . Šahovski Savez Vojvodine nema ništa protiv da dođete i direktno na polaganje i uplatite kotizaciju ali vam ne savetujem da bez ikakve pripreme i čitanja materijala dođete jer je ispit težak i na primer u 10 zadnjih godina samo su tri kandidata rešila test bez ijednog netačnog odgovora. Polažu se testovi sa 115 pitanja i svi kandidati imaju ista pitanja da bi se izbegla sreća koje ima kad se pitanja izvlače.

 40. Jokan iz Karavukova каже:

  Ima nas nekoliko koji ne mozemo dolaziti u Novi Sad zbog seminara jer smo poslovno spreceni. Da li SSV planira da unapredi ovaj nacin pohadjanja?

 41. ŠSV каже:

  Pokušačemo da predavanja snimimo na diskove kako bi olakšali učenje onima koji ne mogu da dođu na predavanja. Naravno, ne možemo cela predavanja snimiti na disk već samo audio deo ali i to je za početak povoljan korak. Ipak se neke stvari moraju pokazati na tabli ili tabeli da polaznici vide u čemu je stvar.

  • Paradoks komunikacije каже:

   Pozdrav,
   Materijal koji se nalazi na CD-u sa predavanja za šahovske sudije sam konvertovao u pdf i epub format, pa kome je lakše da ga čita tako (prvenstveno zbog mobilnih uređaja) može ga preuzeti (pregledati) odavde.
   P.S.
   Poslao sam mail na Vojvodinas X, ali još uvek nisam dobio odgovor 😦

   • miladinov каже:

    Igore ili (paradoks komunikacije)
    Odgovorio sam na mejl. Pogledao sam vaš blog i mislim da je zanimljiv. Ja mislim da je wordpress platforma bolja od ove na vašem blogu , mada možda i nisam u pravu. Možda bi mogli da stavite više o šahu na blog . Što se tiče diskusije, ovde na blogu ne moram prvo da pregledam diskusiju da bi bila objavljena a na vašem blogu se prvo kontroliše šta je ko napisao. Prethodna kontrola diskusija štiti blog- sajt ali smeta diskusijama. Ako se nešto i pojavi što nije u redu ja mogu obrisati a imam postavljene „kočnice“ koje sprečavaju nekorektne reči i diskusije.

    • Paradoks komunikacije каже:

     Zahvaljujem na dozvoli za tekst.
     Vaša poseta mom blogu mi mnogo znači, kao i predlozi, kritike ili sugestije.
     Svaka platforma ima svoje prednosti i mane. „Bolje“ ili „gore“ je relativna stvar i najviše zavisi od korisnika.
     Moderacija mi je uključena jer sam jedno vreme bio zatrpan sa besmislenim komentarima koje su postavljali botovi iz Malezije, a koji nisu imali ikakve veze sa sadržinom tekstova ispod kojih su se pojavljivali.
     Srdačan pozdrav!
     Igor

   • Smislovski каже:

    Blogspot je Google-ov, loš je utoliko što može nestati svakog momenta kao i sve besplatno. G. Miladinov nije pazio pri planiranju navigacije za sajtove, a sada se to ne isplati ispravljati. Predlažem da se doda link na materijale za sudije. Hvala za trud u ime svih nas koji džabalebarimo na internetu.

    • Paradoks komunikacije каже:

     Poštovanje.
     Blogspot je Google-ov, loš je utoliko što može nestati svakog momenta kao i sve besplatno.
     I wordpress.com nije isto što i wordpress platforma sa wordpress.org-a. I ovo je nečije vlasništvo (Autmattic Inc) i svakog časa može nestati.
     G. Miladinov nije pazio pri planiranju navigacije za sajtove, a sada se to ne isplati ispravljati.
     Ispravnom kategorizacijom i pomeranjem tekstova u određene grupe se to može lako rešiti. Samo je potrebno proći kroz svaki tekst zasebno, ili konvertovati statične stranice u postove. To iziskuje vremena.
     Ali ja ne mogu komentarisati tuđe web mesto. Svako ga organizuje kako želi.

    • miladinov каже:

     Pozdrav za Smislovskog i za g Paradoks
     Ja sam amater iako dosta toga umem ali sam star i nemam više skoro nikakve ambicije, pogotovu na ulepšavanju sajta. Ja sam gore dao link http://chessnovisad.in.rs/sudije-seminari/ na stranicu gde su materijali za seminar i može da se vidi.
     Pozdravljam i ostale verne posetioce koji „džabalebare na internetu“ i kojih ima oko 30 koji mi svakodnevno udju da pogledaju ima li šta novo i ko se kači sa kim. Nekada je bio svakodnevni ulaz od 120-150 posetilaca ali sada ne pišem nove tekstove već samo pazim na ove diskusije i onda se poseta smanjila. Malopre sam pogledao u statistiku i rekord dnevnih ulazaka na sajt je bio 543 (pre 4 godine) ali to je bilo kad je bila rasprava svima poznatih ljudi, povodom pravila i kad je diskutovano o rezultatima u ligama. Svojevremeno sam predlagao posetiocima da mi pošalju neki članak da objavim da bude malo više dinamike jer više ljudi ima više mišljenja i predloga ali to nije uspelo.
     Kod gospodina Paradoksa ima zanimljivih stvari pogotovu za mladji svet i preporučujem svima da posete sajt https://fogdeveloper.blogspot.com/2019/07/materijal-za-pripremu-ispita-za.html

     • Paradoks komunikacije каже:

      Zahvaljujem Vam se na lepim rečima i linku.
      Problem o kome se ovde govori (održavanje i administracija sopstvenog web mesta) nije subjektivnog tipa, već globalan. Od njega „pate“ svi: od malih blogera, web sajtova i prodavnica, pa čak i velikih kompanija.
      Iako deluje primamljivo (imati svoje mesto na internetu) i poželjno, iza svega toga mora da stoji veliki rad (koji je najčešće – volonterski ili jako slabo plaćen).
      Osmišljavanje izgleda i organizacija strukture sajta, pisanje tekstova, pronalaženje čitalaca (marketing), održavanje (ažuriranje), pronalaženje gostiju pisaca, borba za bolje rangiranje , aktiviranje interakcije čitalaca putem komentara itd. Sve su to problemi koji se nalaze „iza kulise“ a koje posetilac ne vidi i ne mora da zna za njih (posetiocu je bitno da ima da pročita ono što mu je bitno ili zanimljivo u tom trenutku). Niko zapravo ne zna da je sve to (najčešće) delo jednog (ili male grupe ljudi) čoveka.
      Zbog nepostojanja adekvatne satisfakcije, gomila blogova, portala i sajtova se naprosto gase.
      Ono što su nekada bile ove platforme, preuzimaju društvene mreže zbog brzine komunikacije koja se na njima odvija.
      Međutim, ovaj Vaš sajt ima svoju „nišu“ i veoma izgrađenu čitalačku publiku koja je prilično aktivna.
      Verujem da bi se isplatilo da on nastavi sa kvalitetnim radom. Nadam se da će se već neko priključiti kako bi se oformio neki tim, gde bi se deo goreopisanog posla podelio.

 42. ajnstajnklisa каже:

  Danas sam video nešto po prvi put. Čovek doneo kompjuter stari ali ceo bez ekrana i tastature i ostavio pored kante za djubre.Stigli smo i do toga a ja sam to predvideo onda kada sam za polovni kompjuter dao 1000 dojč maraka jer mi je trebao za firmu koju sam imao. Već par godina na najlon pijaci se prodaju oni mobilni telefoni na dugmiće po 300 ili 400 dinara a i cigančići pre neki dan sam video se igraju sa gomilom tih mobilnih.
  Čovek bi na prvi pogled pomislio kako smo mnogo napredovali od onda a ustvari nismo, nego je samo tehnologija napredovala a ljudi i ekonomija mnogo manje ili nikako.

 43. gocagomboca каже:

  I ja sam videla taj kompjuter ako ste na Bulevaru oslobodjenja. A mi imamo predsednike klubova koji misle da kompjuter služi da deca igraju igrice. Nema sreće u ovakvoj situaciji gde nema novca pa niko neće da vodi klub, jedino neke dede kojima ne smeta da rade džabe a treba negde da potroše vreme i da se njihove žene hvale kako su im muževi na visokom položaju predsednika kluba.

  • Paradoks komunikacije каже:

   Vi morate da znate da investicija u jedan računar nije samo investicija u hardver, već i u softver. Klubovi su registrovane sportske organizacije, pa i imovina kluba (računar i prateći softver) moraju biti legalno nabavljeni i licencirani.
   Potrebno je odgovoriti samo na jedno pitanje: ima li klub para za windows licencu, a zatim i za licencu za odgovarajuće programe?
   Odgovor verovatno znate.
   Jedina mogućnost bi bila korišćenje linux-a i nekih open source varijanti programa, ali i ta priča iziskuje rada jer koliko ovde ima posetilaca koji koriste Linux baziran operativni sistem na svom računaru?

  • gospodinniko каже:

   I moj sin je isto tvrdio za legalan Windows da to treba kupiti a i moj knjigovođa me je time plašio kad sam koristio kompjuter u svojoj firmi.. Ja nikog ne poznajem ko ima legalan softver a privatne kompjutere niko ne može kontrolisati. Sa interneta sam skinuo šifru od 20 ili je bilo 25 slova sa brojevima dok je bila dostupna „na izvolte“. I ovi kompjuteri koje koriste klubovi su privatni ili su poklonjeni klubu a zvanično su privatni. Sada Windows 7 može besplatno da se instalira a nijednom klubu ne treba kompjuter za velike stvari. Ne treba zaboraviti da je linux ok ali sve aplikacije se prave uglavnom za windows tako da je linux ipak u zapećku.
   Tako je ostalo klubu da obezbedi pare za registraciju i kotizaciju a i to je blizu sto evra. Ovo može da se skupi od članarina ali klubovi to ne skupljaju pa zato imaju problema.

   • Paradoks komunikacije каже:

    Pravila su pravila i zakoni zakoni. Priča koju potežete je neka sasvim druga. Ne postoji prekršaj dok se ne utvrdi da je do prekršaja uopšte i došlo.
    Legalan win je jedino licenciran win. Tu stoji tačka. Nije bitno jel ste fizičko ili pravno lice.
    To što je i sam Microsoft „legalizovao“ piratske sedmice prilikom ažuriranja na desetku je njihov problem. To što se desetka može koristiti i nakon 90 dana bez bojazni za gubitak podataka je opet njihov problem.
    Ali opet, zakon je zakon i on važi kako za OS, tako i za programe.
    Da se ne lažemo, gornji stav je legalistički, dok je moj subjektivni sasvim drugačiji i uveliko se slaže sa Vašim. Tako da nikoga ja ne želim da ubeđujem i oprostite ako ste me tako razumeli.
    P.S. Za sedmicu je EOL (kraj podrške) 14. januara sledeće godine. Nakon toga je možete koristiti samo na sopstvenu odgovornost. Dakle, za pola godine (ukoliko M$ ne odluči drugačije, kao sa XP-om) se može reći zbogom tom operativnom sistemu.
    Prijatno veče!

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod obavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.