Kako se rešiti rejtinga ?


piše Milan Miladinov

Juče me jedan šahista pita kako se on može rešiti rejtinga jer ga je sramota kad sedne da igra za ekipu odmah se zna da je pacer jer ima nizak rejting oko 1700.
Ovo me podsetilo na diskusiju na ovom sajtu koju je pokrenuo jedan naš sada pokojni sudija u kojoj je on rekao da u životu ima mnogo stvari koje se možeš rešiti ali rejtinga nikako. Možeš se rešiti imena prezimena i uzeti drugo, možeš se rešiti žene, firme,kluba,auta,kuće itd itd ali rejting je neuništiv. Danas se rejting osvaja igranjem protiv nekih već rejtingovanih igrača, a na počecima rejtingovanja ja sam igrao na turniru finale prvenstva Novog Sada gde niko nije imao rejting ali se on osvajao ako ostvariš određen uspeh- plasman. Početni rejting je bio 2200 i ja sam ga tu osvojio.U početku i još dugo godina šahisti su se trudili da što pre osvoje rejting kako bi se pokazali kao bolji od onih koji ga nemaju. Na sajtu FIDE kad gledate visinu rejtinga dobijete i informaciju koji ste po rejtingu u državi, što je jedan od sitnih podsticaja da povećavate svoj rejting. U početku niko nije mislio o tome kako je pored ostalog taj rejting ustvari jedan od glavnih poluga za slivanje novca u FIDE jer je posle uvedeno da svaka šahovska federacija plaća članarinu na osnovu broja rejtingovanih igrača koje ima. Godinama je sve bilo korektno i u redu ali onda je FIDE videla da se može prigrabiti više novca ako se olakša šahistima sticanje rejtinga pa su počeli da snižavaju prag najnižeg rejtinga a onda i uslove za sticanje istog. Sada je donji prag za rejting 1000 rtg poena i već sa jednom partijom protiv rejtingovanog igrača dobijaš Fide broj a više ne moraš imati 9 partija sa rejtingovanima da zaradiš rejting. Sve se radi da Fide zaradi. Ali ovo treba neko i da plati a to su nacionalne federacije pa klubovi i pojedinci u klubovima. Sada i najveći paceri imaju rejting. Pitanje sa početka teksta glasi kako se rešiti rejtinga a ono proističe iz toga koju korist ima pacer koji jedva mrda od toga što ima rejting, osim što njegov klub plaća rtg taksu za njega. Juče sam igrao za klub u meču NS lige i kad sam odigrao 8 potez u svojoj partiji, naš igrač na šestoj tabli koji ima rejting je već izgubio partiju. Inače pre početka meča pošto me on ne poznaje tražio je da odigra sa mnom jednu slobodnu partiju i pokušao je da mi da šuster mat. Nije problem što je on slab igrač jer to je normalno za nekog i ne smeta nikom ali šta će njemu rejting?
Svrha rejtinga jeste da se po njemu razvrstavaju igrači po jačini ali nema svrhe da se ovi što počinju partiju sa dva poteza ili što pokušavaju sa šuster matom rejtinguju. Ipak bi trebala neka pristojna granica za početak rejtingovanja. Ovako se vidi da je glavna fora- :Uzmi novac makar na koji način.

11 thoughts on “Kako se rešiti rejtinga ?

 1. Sudija каже:

  FIDE je inače poznata federacija koja vešto grabi velike pare i zato se mnogi trude da tamo uzjašu ali i zato predsednik neće da sjaše jer su tu velike pare u pitanju a i moć.
  Ovo sa rejtingom je vrlo vešta manipulacija koja donosi ogroman prihod. Slično je bilo i sa licenciranjem sudija. Prvo su platili u švajcarskim francima taksu da im se prizna sudijska titula međunarodnog ranga a posle su morali da plate i za neku od licenci iako je prva taksa bila naznačena kao doživotna.

 2. Jole каже:

  Ja sam se cudio otkud moderatoru tako visok rejting kad ga uglavnom ljudi razvale. Sad mi je jasno. Krenuo je od 2200 i posto igra po koju partiju svake prestupne godine, zasad jos uvek ima visok rejting za njegovu snagu. 😀 Molim bez ljutnje. Nisam vređao. Pozdrav za moderatora i za utehu zato imamo dobrog po meni najboljeg sudiju, samo zato sto je pacer za tablom.

  • miladinov каже:

   Jole, ne stignu mene da pobede mnogi jer ni ne igram. Ne ljutim se nikako zbog tvog teksta ali da znaš da sam na tom prvom prvenstvu N Sada koje se rejtingovalo a niko dotle nije imao rejting bio deveti a igrali su pravi igrači na primer Bojković, Buljovčić, igrao je i Kokeza i imao sam 9 remija i jednu pobedu a bilo je 16 igrača. To je bilo toliko davno da ne znam koja je godina bila. Pitaću Krasoja da pogleda u arhivu. Inače najveći rejting sam imao 2235 . Sad igram ponekad za penzionere i pobedio me neki mk iz Bečeja i u toj partiji sam izgubio 14 poena rejtinga. Jasno je da nemam ja tu jačinu a pride sam i star čovek pa ne mogu da mislim nadugačko i onda nema dobre igre.
   Interesantno mi je ovo o rejtingu koje sam postavio na posebnu stranu jer sa jedne strane rejting rešava sve dileme ali sa druge strane uzima se rejting taksa od dede koji proba da nekom da šuster mat i koji nikad neće mrdnuti značajno sa rejtingom ali će platiti kao i GM i FM

 3. Smislovski каже:

  Ko hoće da počne dvopotezom i šustermatira, ako ima rejting između 1000 i 1200 ne vidim problem. A vidim prednost za organizatora, sudiju i svakog protivnika jer će znati s kim ima posla.
  (Mali) rejting je naročito koristan za igranje preko interneta, da ne bi igrao 1100 protiv 1500 nego sa sebi sličnim.

 4. Dragan каже:

  FIDE broj se dobija na bilo kom FIDE takmicenju i da samo jednu partiju odigrate. Cak da odigrate i sa nerejtingovanim igracem jednu partiju dobijate FIDE ID broj. Ako je naprimer prijavljena neka okruzna liga kao naprimer Sremska ili Macvanska kod FIDE i u jednom mecu na 5 ili 6 tabli se sretnu 2 igraca bez FIDE rejtinga i FIDE ID, obadvojica ce dobiti FIDE iD. Za FIDE rejting morate da odigrate 5 partija sa rejtingovanim igracima u roku od 2 godine i izvucete bar 1 remi da bi dobili FIDE rejting.

  • ajnstajnklisa каже:

   Dragane sve je tačno što pišete a to je sve zato da FIDE uzme od svake federacije taksu za broj FIDE rejtingovanih igrača i Fide evidentiranih igrača.Neko je ranije napisao da nema svrhe da deda Paja koji pokušava da pobedi šuster matom ima bilo kakav rejting a pogotovu da je evidentiran kao šahista u svetskoj federaciji. Ali taj deda donosi makar jedan evro u računu koji nacionalnoj federaciji ispostavlja FIDE.

 5. Janko каже:

  Nemojte mi zameriti sto ovo pisem. Kod nas je sah u velikoj krizi i samo jaki klubovi mogu da angazuju jake igrace i adekvatno im plate igranje za njihov klub. Sredstva se obezbedjuju od opstine ili republike i od sponzora. Sto je liga niza to su troskovi manji a i priliv novaca je manji. Tako da kada dodjete do najnizih liga, tu igraci igraju uglavnom za dzabe. Ustaju nedeljom kada se igra redovno kolo i naravno gube svoje vreme, koje mogu da provedu sa porodicom ili ga potrose na neki drugi nacin. Narocito ako se putuje negde dalje gde put traje vise sati u jednom smeru i natrag, plus redovno igranje na 90 min + 30 sec. Izgubi se ceo dan. Jedinu sadisfakciju ti igraci imaju sto dobiju FIDE ID i naravno FIDE rejting. Vecina igraca to trazi od kluba za koji igraju. Kada im klub ne placa nista za igranje, neka plati bar da se liga rejtinguje, nije to neka visoka cifra da se takmicenje rejtinguje. Druga stvar gde se FIDE rejtinguje su blitz i rapid tueniri. Naprimer neko pravi veliki memrijal na 15 min po igracu, 9 kola. Da bi privukao jake igrace mora da obezbedi dobre nagrade. Pored dobrih nagrada mora da se pored jakih igraca sakupi sto vise igraca i tako naprave sto veci spektakl. Objavi se da je turnir FIDE rejtingovan i sakupi se i preko 100 igraca. Ko god plati ucesce moze da igra kod nas od deda Paja koji pokušava da pobedi šuster matom do drzavnih reprezentativaca, Svi igraju na takvom turniru, vidjao sam i decurliju koja znaju malo vise od obicnog mrdanja figura. Vremena su se promenila i vecinom igraci ne zele da igraju na turnirima koji nisu FIDE rejtingovani.

  • uguraj u jarugu каже:

   Vi ste Janko u pravu što se tiče vašeg statusa i vaše dobi. Stvari mogu da se gledaju sa više strana. Evo jednog pogleda: Ko šah smatra zabavom i davanjem šuster matova i razbibrigom uz čašu piva ili rakiju njemu rejting ne treba, jer šta će nekom rejting ko ne želi da se takmiči na turnirima. Onim šahistima koji igraju u klubovima u ligama njima je zanimljivo rejtingovanje. Naravno za rejtingovanje moraju postojati određeni uslovi koje teže ispune manji i slabiji klubovi.
   Ono što ste napomenuli o izgubljenom celom danu zbog igranja šaha i putovanja,to se ne može nikako promeniti i to je cena igranja.
   Rešenje ovih stvari sada nije moguće jer bi trebalo da postoje amaterske lige sa amaterskim klubovima i one profesionalne ili poluprofesionalne sa takvim klubovima. Vaš klub sada mora da ima sve papire kao i fudbalski klub C Zvezda ili Partizan i ima isti status što nije normalno ali je eto moguće. A što se tiče Fide , ta institucija gleda samo kako će da zgrabi što više novca od država članica i tako i postupa. Taj pomenuti deda Paja ima rejting 1010 i sad se pravimo da to kao nešto znači njemu i njegovoj ženi a i klubu. Za šta služi takav rejting bilo kome? Ali fide će da rejtinguje (samo čekajte da nekad i to postigne,) čak i kad sa komšijom odigrate slobodnu partiju u dvorištu zgrade. Kad bi uspeli da to proprate i to bi rejtingovali. Što se tiče toga da turniri treba da se rejtinguju to je ok jer i oni najgori (zvani topovska hrana) pobede nekad nekog svoje pacerske jačine i to im napravi zadovoljstvo. Ne znam da li ste se ikad zapitali da pored najboljeg šahiste na svetu-prvaka sveta, ne možemo nikad ustanoviti ko je najgori igrač na svetu. Zato je šah večan jer i najgori pacer će naći koga može pobediti i ne postoji najgori šahista na svetu.

 6. Nenad каже:

  Poštovana gospodo, želeo bih da kažem nešto o tom deda Pajinom otvaranju gde pokušava da vas dobije šustermatom. Pretpostavljam da je u pitanju 1.e4 e5 2.Lc4 Sc6 3.Df3(Napoleon Opening) ili 3.Dh5(Danvers Opening ili Parham Attack). Verovali ili ne ovo je korektno otvaranje. Danas najjači kompjuterski programi poput Stockfish, Lczero, Komodo, Houdini i ostalih koji rade na klaster kompjuterima vođeni najboljim svetskim programerima i stručnjacima za neuronske mreže i klasične šah endžine proučavaju da li su pojedina otvaranja i nastavci korektni. Ako znate engleski i računarsko programiranje idite na http://talkchess.com/forum3/index.php gde su najveći svetski eksperti za šahovsko programiranje i izučavanje šaha kao igre. Na žalost ljudski igrači više nisu kompententni bez obzira na rang, rejting i snagu da ocene da li je neko otvaranje ili nastavak korektni. Primer jednog otvaranja: Is the Latvian losing http://talkchess.com/forum3/viewtopic.php?f=2&t=73998

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod obavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.