Kako se rešiti rejtinga ?


piše Milan Miladinov

Juče me jedan šahista pita kako se on može rešiti rejtinga jer ga je sramota kad sedne da igra za ekipu odmah se zna da je pacer jer ima nizak rejting oko 1700.
Ovo me podsetilo na diskusiju na ovom sajtu koju je pokrenuo jedan naš sada pokojni sudija u kojoj je on rekao da u životu ima mnogo stvari koje se možeš rešiti ali rejtinga nikako. Možeš se rešiti imena prezimena i uzeti drugo, možeš se rešiti žene, firme,kluba,auta,kuće itd itd ali rejting je neuništiv. Danas se rejting osvaja igranjem protiv nekih već rejtingovanih igrača, a na počecima rejtingovanja ja sam igrao na turniru finale prvenstva Novog Sada gde niko nije imao rejting ali se on osvajao ako ostvariš određen uspeh- plasman. Početni rejting je bio 2200 i ja sam ga tu osvojio.U početku i još dugo godina šahisti su se trudili da što pre osvoje rejting kako bi se pokazali kao bolji od onih koji ga nemaju. Na sajtu FIDE kad gledate visinu rejtinga dobijete i informaciju koji ste po rejtingu u državi, što je jedan od sitnih podsticaja da povećavate svoj rejting. U početku niko nije mislio o tome kako je pored ostalog taj rejting ustvari jedan od glavnih poluga za slivanje novca u FIDE jer je posle uvedeno da svaka šahovska federacija plaća članarinu na osnovu broja rejtingovanih igrača koje ima. Godinama je sve bilo korektno i u redu ali onda je FIDE videla da se može prigrabiti više novca ako se olakša šahistima sticanje rejtinga pa su počeli da snižavaju prag najnižeg rejtinga a onda i uslove za sticanje istog. Sada je donji prag za rejting 1000 rtg poena i već sa jednom partijom protiv rejtingovanog igrača dobijaš Fide broj a više ne moraš imati 9 partija sa rejtingovanima da zaradiš rejting. Sve se radi da Fide zaradi. Ali ovo treba neko i da plati a to su nacionalne federacije pa klubovi i pojedinci u klubovima. Sada i najveći paceri imaju rejting. Pitanje sa početka teksta glasi kako se rešiti rejtinga a ono proističe iz toga koju korist ima pacer koji jedva mrda od toga što ima rejting, osim što njegov klub plaća rtg taksu za njega. Juče sam igrao za klub u meču NS lige i kad sam odigrao 8 potez u svojoj partiji, naš igrač na šestoj tabli koji ima rejting je već izgubio partiju. Inače pre početka meča pošto me on ne poznaje tražio je da odigra sa mnom jednu slobodnu partiju i pokušao je da mi da šuster mat. Nije problem što je on slab igrač jer to je normalno za nekog i ne smeta nikom ali šta će njemu rejting?
Svrha rejtinga jeste da se po njemu razvrstavaju igrači po jačini ali nema svrhe da se ovi što počinju partiju sa dva poteza ili što pokušavaju sa šuster matom rejtinguju. Ipak bi trebala neka pristojna granica za početak rejtingovanja. Ovako se vidi da je glavna fora- :Uzmi novac makar na koji način.

6 thoughts on “Kako se rešiti rejtinga ?

 1. Sudija каже:

  FIDE je inače poznata federacija koja vešto grabi velike pare i zato se mnogi trude da tamo uzjašu ali i zato predsednik neće da sjaše jer su tu velike pare u pitanju a i moć.
  Ovo sa rejtingom je vrlo vešta manipulacija koja donosi ogroman prihod. Slično je bilo i sa licenciranjem sudija. Prvo su platili u švajcarskim francima taksu da im se prizna sudijska titula međunarodnog ranga a posle su morali da plate i za neku od licenci iako je prva taksa bila naznačena kao doživotna.

 2. Jole каже:

  Ja sam se cudio otkud moderatoru tako visok rejting kad ga uglavnom ljudi razvale. Sad mi je jasno. Krenuo je od 2200 i posto igra po koju partiju svake prestupne godine, zasad jos uvek ima visok rejting za njegovu snagu. 😀 Molim bez ljutnje. Nisam vređao. Pozdrav za moderatora i za utehu zato imamo dobrog po meni najboljeg sudiju, samo zato sto je pacer za tablom.

  • miladinov каже:

   Jole, ne stignu mene da pobede mnogi jer ni ne igram. Ne ljutim se nikako zbog tvog teksta ali da znaš da sam na tom prvom prvenstvu N Sada koje se rejtingovalo a niko dotle nije imao rejting bio deveti a igrali su pravi igrači na primer Bojković, Buljovčić, igrao je i Kokeza i imao sam 9 remija i jednu pobedu a bilo je 16 igrača. To je bilo toliko davno da ne znam koja je godina bila. Pitaću Krasoja da pogleda u arhivu. Inače najveći rejting sam imao 2235 . Sad igram ponekad za penzionere i pobedio me neki mk iz Bečeja i u toj partiji sam izgubio 14 poena rejtinga. Jasno je da nemam ja tu jačinu a pride sam i star čovek pa ne mogu da mislim nadugačko i onda nema dobre igre.
   Interesantno mi je ovo o rejtingu koje sam postavio na posebnu stranu jer sa jedne strane rejting rešava sve dileme ali sa druge strane uzima se rejting taksa od dede koji proba da nekom da šuster mat i koji nikad neće mrdnuti značajno sa rejtingom ali će platiti kao i GM i FM

 3. Smislovski каже:

  Ko hoće da počne dvopotezom i šustermatira, ako ima rejting između 1000 i 1200 ne vidim problem. A vidim prednost za organizatora, sudiju i svakog protivnika jer će znati s kim ima posla.
  (Mali) rejting je naročito koristan za igranje preko interneta, da ne bi igrao 1100 protiv 1500 nego sa sebi sličnim.

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod obavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.