Delovi iz novog Zakona o sportu 2016


Закон о спорту 2016 занимљиви делови
Члан 19.
У спортском такмичењу може учествовати спортиста, односно спортски стручњак коме је у периоду од шест месеци пре одржавања спортског такмичења утврђена општа здравствена способност за обављање спортских активности, односно делатности. Посебна здравствена способност утврђује се, поред опште здравствене способности, за одређене спортске гране у периоду од шест месеци пре одржавања спортског такмичења, а за одређене спортске гране и у краћем периоду, у складу са правилником који споразумно доносе министар надлежан за послове здравља и министар. Начин, врсте, обим и рокови у којима се спроводе здравствени прегледи спортиста и спортских стручњака из ст. 1, 2. и 5. овог члана споразумно прописују министар надлежан за послове здравља и министар. Општу и посебну здравствену способност спортисте и спортског стручњака утврђује, у складу са овим законом, надлежна здравствена служба, односно завод надлежан за спорт и медицину спорта који је дужан да о томе обавести надлежну здравствену установу. Обавеза утврђивања опште здравствене способности из става 1. овог члана постоји за спортисте који се укључују у организоване спортске активности у организацији у области спорта, а обавеза утврђивања посебне здравствене способности из става 2. овог члана постоји, најмање једном годишње, и за спортске стручњаке који раде са спортистима.
Deo člana 27
Стручно-васпитни рад са децом могу обављати само спортски стручњаци који имају одговарајуће више или високо образовање у области физичког васпитања и спорта или су, поред основне стручне оспособљености, и посебно стручно оспособљени за стручни рад са децом у складу са чланом 26. став 2. и чланом 29. ст. 1−4. овог закона. Под децом у смислу става 4. овог члана сматрају се лица која имају мање од 16 година живота.
Deo člana 31
На зараду и друга примања спортског стручака из става 9. овог члана плаћају се одговарајући порези и доприноси на зараду, односно на доходак грађана, у складу са законом.
Члан 42.
Оснивачи спортског удружења одговарају солидарно, целокупном својом имовином, за обавезе преузете у вези са оснивањем спортског удружења, ако уговором са трећим лицима која имају потраживања по том основу није друкчије одређено. За обавезе из става 1. овог члана спортско удружење одговара солидарно са оснивачима од тренутка уписа у Регистар
XI. КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ
Члан 175.
Новчаном казном од 500.000 до 2.000.000 динара казниће се за прекршај спортска организација или друго правно лице, ако:

11) дозволи учешће на такмичењу спортисти такмичару, односно спортском стручњаку коме није утврђена здравствена способност (члан 19. ст. 1. и 2);
24) не сазове скупштину најмање једанпут годишње (члан 55. став 2. овог закона);
25) нема управу изабрану у складу са чланом 56. ст. 1. и 2. овог закона;
Члан 176.
Новчаном казном у износу од 100.000 до 1.000.000 динара казниће се за прекршај организација у области спорта или друго правно лице, ако:
4) не води евиденцију о утврђивању здравствене способности спортиста и спортских стручњака у складу са чланом 20. овог закона;
Члан 178.
Новчаном казном у износу од 50.000 до 150.000 динара казниће се за прекршај физичко лице, ако:
3) учествује у такмичењу иако му није утврђена здравствена способност (члан 19. став 1);
5) обавља стручни рад иако не испуњава прописане услове (члан 25. ст. 2. и 3);
6) обавља стручни рад са децом иако не испуњава прописане услове (члан 27. став 4); 7) не планира и не евидентира стручни рад (члан 28. став 1);

12 thoughts on “Delovi iz novog Zakona o sportu 2016

 1. Kuruzovina каже:

  Ko ovde nije normalan? Pa mi nismo godišnju skupštinu kluba nikad pravili. A ovo o lekarskom pregledu da i ne komentarišem. Naš dečiji trener od stručne spreme ima samo to da je išao po vodu u školsko dvorište. A ipak dobro uči decu

 2. detelinarans каже:

  Ovo će nam rasturiti lige ako budu krenuli inspektori. A i treneri će nahebati. Piše da šest meseci pre takmičenja mora da se obavi lekarski pregled sportiste. I sad će deda od 75 godina biti sportista. Ja ne znam ni za jednu ekipu koja je obavila lekarski pregled. Sem toga nije dovoljno da se obavi pregled, već o tome mora da se vodi posebna evidencija i dokumentacija po zakonskom propisu!

 3. Trezvenjak Telep каже:

  Šta će biti sa ŠSNS ako ih neko prijavi da nisu održali redovnu godišnju Skupštinu (član 55 Zakona)
  u roku ? Rok je prošao odavno a ona Skupština za novi Statut se tu ne računa. Biće paprena kazna

  • Босанац 190% каже:

   Да сам на месту неког из ШСВ ја би сад пријавио инспекцији,Покрајини и коме све треба да Скупштина ШСНС није на време одржана, уствари још није одржана. Ово бих пријавио заузврат пријави њиховој против ШСВ која је само насмејала оне који су дошли да контролишу.

 4. Marko iz Kikinde каже:

  Mene zanima kako će se snaći jedan moj prijatelj koji na N Naselju izigrava trenera, ako mu kontrola naidje. Takodje je zanimljivo kako će se regulisati plaćanje poreza /piše o tome gore u članku/ na trenerske zarade.

  • detelinarans каже:

   Mislićete vi još kako. Kazna za tebe je 50.000 din a za klub 500.000 dinara kad ne budete imali obavljene preglede. Glasali ste uživajte.

 5. ajnstajnklisa каже:

  Ja sam našem predsedniku rekao da neću igrati jer neću da rizikujem da me kazne sa 50.000 dinara. Ako predsednik ne može da obezbedi pare za preglede neka igra sam ili neka postavi ženu i decu

 6. miladinov каже:

  Ja mislim da je počelo raslojavanje i otkazi onih koji ne mogu da plaćaju dažbine i da ispune sve nove obaveze klubova. Danas su tri kluba u MOL Vrbas odustala od daljeg učešća u ligi .

 7. potpredsednik šah kluba каже:

  Mi smo se danas dogovorili da ne idemo kod lekara za preglede nego ćemo reskirati. Neće valjda baš nas prvo inspekcija kontrolisati. Nemamo novac i gotovo.

 8. Гојко каже:

  Рече ми један колега из противничког клуба да ће они пријављивати клубове који нису обавили прегледе јер није у реду да они обаве и потроше оаре а неко други не мора.

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod objavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.