Predlog izmene pravilnika o registraciji ŠSV Br 1


PREDLOG IZMENE  PRAVILNIKA O  REGISTRACIJI  ŠS VOJVODINE

 

Predlog poslao Tomislav Navratil – Vrbas

 

Tekst predloga- originala skratio i objavio Milan Miladinov

 

Predlaže se izmena člana 23 koji glasi:

  Član  23

Član koji prvi put stupa u šahovsku organizaciju stiče pravo igranja na prvenstvenim takmičenjima od dana registracije. Član koji prelazi iz kluba u klub stiče pravo nastupa datumom registracije kod registracione komisije u nadležnom šahovskom savezu  pod uslovom da nije nastupao za prethodni klub na prvenstvenim ekipnim takmičenjima u toj kalendarskoj godini.

 Pod  prvenstvenim ekipnim takmičenjima podrazumevaju se sva ekipna takmičenja u ciklusu prvenstva drzave Srbije  kao i finalna Kup takmičenja takmičarskih područja i finale kupa ŠSSrbije

 

  Predlog izmene je u tome da treba dozvoliti prelazak igrača iz kluba u klub u oba ili makar jednom prelaznom roku iako je isti igrač igrao za svoj klub u toj kalendarskoj godini.

Obrazloženje predloga je da se sve češće dešava da neki igrači predju iz kluba u klub uz odredjene dogovorene – obećane stimulacije, ili ne moraju biti stimulacije već redovno igranje u ekipi ili slično i onda posle prvog odigranog kola vlasnik ili predsednik kluba se ogluši o dogovoreno ili se posvadjaju igrač i vlasnik kluba a ovaj igrač koji je oštećen nema kud, jer ne može cele godine igrati ni za koji drugi klub, pa mora u svom, iako je oštećen ili ako neće za svoj klub, može da igra samo na pojedinačnim turnirima. Primer je dat iz Bačke lige gde je jedan igrač u 2013 god odigrao u prvom kolu partiju u meču za svoj klub i pošto su obećanja rukovodstva kluba povodom nagradjivanja bila prazna, igrač nije želeo više da igra. Prešao je u junskom roku u drugi klub ali nema pravo igranja za novi klub i sada čeka 1 januar 2014 da može imati pravo da igra za svoj novi klub. Ovakvih primera ima mnogo ali nisu previše glasni a sadašnji pravilnik je usvojen u 2011 godini, dok je ova klauzula u članu 23 stara oko 25 godina a i više.

Primer da se može drugačije može se uzeti iz drugih sportova, naprimer košarke u kojoj u prelaznom roku igrač može preći u drugi klub iako je igrao te kalendarske godine za dotadašnji klub. Tamo čak u istoj takmičarskoj a i kalendarskoj godini može da se igra za dva kluba u istoj ligi Ovakvo  prelaženje iz kluba u klub je dozvoljeno i u inostranstvu u najjačim fudbalskim ligama.

Ovde bi mogle da se uvedu neke nijanse, pa da naprimer igrač može igrati u novom klubu samo u nižem ili samo u višem rangu ili naprimer da može igrati u istom rangu ali ne u istoj ligi i slično.

31 thoughts on “Predlog izmene pravilnika o registraciji ŠSV Br 1

 1. Plomba каже:

  Ja mislim da bi ovo trebalo uvesti u 2014 godini. Zašto u šahu nešto ne može što može u ostalim sportovima

 2. Zoran Stanimirović каже:

  I moje je mišljenje da treba dopustiti igračima da što više igraju. A ne dozvoliti da zbog jedne greške i lažnih obećanja ne igraju cele godine. Pa treba težiti ka tome da ljudi što više igraju šah a ne sputavati ih u tome.

 3. ujfalusi каже:

  Pozdravljam predlog gospodina Navratila i mislim da je krajnje vreme da se igracima otvori malo veci krug manevrisanja i da konacno izadju iz ovog svog skucenog prostora. Samim tim igraci bi imali vise motivacije za sah i samu igru. Psiholoski gledano smanjilo bi se povlacenje u sebe tj. nezainteresovanost za sah (tako mi je sve jedno igrao sah ili pikado,karte,domino ili otisao na pecanje). Bilo bi vise kvalitetnih klubova a mozda i broj klubova bi bio u porastu, sto nije slucaj u zadnjih par godina. Jedino smatram da ne bi trebalo dozvoliti da isti igrac igra istu ligu u dva razlicita kluba (pola sezone za Cenejac a pola za Penzioner, primer samo bez uvrede).

 4. madmoazel d Pari каже:

  Meni je ovo dobar predlog a mislim da ne bi trebalo dozvoliti da u istoj ligi igra za dva kluba u jednoj takmičarskoj godini (ne kalendarskoj). Može u istom rangu i nižem i višem ali ne baš u istoj ligi.

 5. Deribaba каже:

  I ja mislim da treba pravilnik promeniti. Star je i nije više savremen jer sve se promenilo za 40-50 godina odkako je ta klauzula postavljena u njega.Takodje napominjem da ima igrača koji u našim ligama igraju, naši su državljani a na tudjoj rejting listi su . To po istom pravilniku ne može.

 6. Zoran B. каже:

  Tekst predloga- originala skratio i objavio Milan Miladinov

  Ovde bi mogle da se uvedu neke nijanse, pa da naprimer igrač može igrati u novom klubu samo u nižem ili samo u višem rangu ili naprimer da može igrati u istom rangu ali ne u istoj ligi i slično.

  Ne treba uvoditi bilo kakva uslovljavanja, nego ostaviti potpuno orvorenu mogućnost igračima za prelazak iz kluba iz klub.Normalno da treba promeniti pravilnik koji je loš.

 7. Bandoglavi каже:

  Ovde ima dosta stvari koje bi se mogle uvesti. Naprimer , normalno je da igrač koji ne igra ne želi da drema u klubu i želi da ode. Treba uvesti da može da ode ako je igrao na manje od 50% mečeva u ligi. Znači odigrao je jedan ili dva meča-partije i dalje ga šef ne stavlja a on mora čekati godinu dana da bi igrao u drugom klubu !!!! Ovo predloženo sprečava gazdu kluba da ucenjuje igrače posle jedne odigrane partije za ekipu , jer su po sadašnjem pravilniku igraču tada vezane ruke pa gazda može da ne ispunjava svoje ranije preuzete obaveze . Pravilnik treba da štiti i gazdu kluba, jer zamislite ovu situaciju, kada igrač bije sve redom 5-6 kola i dodje neki drugi gazda i da igraču malo eura i ovaj u sred sezone napušta klub zbog pomenutih eura.
  Mogla bi da se ubaci klauzula da nema pravo nastupa samo protiv svog prethodnog kluba ali baš i ne mora.

 8. jovanović каже:

  Ovde su iznete zanimljive primedbe i ja mislim da bi nešto trebalo promeniti u sadašnjem pravilniku. Možda bi bilo najbolje ostaviti takav pravilnik ali uneti mogućnost da se klub i igrač pismenim ugovorom dogovore kad i pod kojim uslovima se može tražiti prekid ugovora i odlazak iz kluba. To bi se uvelo sada a oni igrači koji nemaju poseban ugovor sa klubom nemaju ni posebna prava već im je pravo po ovakvom sadašnjem pravilniku a novi prelasci bi mogli da se prave uz ugovore. U pravilniku je predviđeno da se mogu praviti ugovori i kopija je obavezna da stigne u ŠSV ali to se sada retko ili nikako ne praktikuje.

 9. Miladinov каже:

  Stalno gledam engleski fudbal i sad je tamo prelazni rok a takmičenje je u toku. Prelazni rok je do 31 1 2014 i ko je igrao u ligi koja je u toku za jedan klub, može u istoj ligi odmah igrati za drugi klub.
  Možda nije prava mera za upoređivanje naš šah i engleska profi fudbalska liga ali eto njima ne smeta da isti igrač igra u dva kluba u istom takmičenju tokom tog takmičenja.
  .
  Evo deo pravilnika koji reguliše ovo
  Član koji prelazi iz kluba u klub stiče pravo nastupa datumom registracije kod registracione komisije u nadležnom šahovskom savezu pod uslovom da nije nastupao za prethodni klub na prvenstvenim ekipnim takmičenjima u toj kalendarskoj godini.
  Pod prvenstvenim ekipnim takmičenjima podrazumevaju se sva ekipna takmičenja u ciklusu prvenstva drzave Srbije kao i finalna Kup takmičenja takmičarskih područja i finale kupa ŠSSrbije
  .
  Treba naći klauzulu koja štiti i igrača ali i klub. Gore u tekstovima piše da je i kako je igrač oštećen poštovanjem ovog pravilnika ali ne zaboravimo da ima i klubova koji plaćaju igrače i može im se desiti da njihovom igraču neko ponudi malo veći honorar i igrač ode usred sezone a novi se ne može lako i brzo obezbediti.

  • janko каже:

   Не треба никаква клаузула. Нека иде ко где хоће у току прелазног рока. Али само у току прелазног рока у полусезони. Куповином играча ради уласка у виши ранг баве се менаџери или лица која имају пара и брига их за развој шаха. Развоју шаха не смета прелазак играча из једног у други клуб. Ко год брине о својој екипи, мислим на сеоски шах, не интересује га снага осталих екипа и ранг такмичења. У овом случају важно је задржати шахисте из свог села, и подржавати позитивну атмосверу у клубу, конкретно говорим о Змајеву, Нама не смета да у противничкој екипи буду све велемајстори, не смета нам да у лиги будемо последњи на табели а не смета нам да играми и најнижи ранг. Све зависи шта ко хоће да постигне. Лупета се о терминима и сатницама и сви гледају ситносопственичке интересе а мало или никако се не говори о развоју шаха. Какав ручак, лов, риболов….

 10. Bash nash каже:

  Treba omoguciti igracima da iz nizih liga prelaze u vise kad god hoce. Ne znam zasto braniti da neko ko je talentovan predje iz kluba koji igra NS ligu u klub koji igra ,npr, backu ligu na polusezoni. Ostavio bi samo zabranu da igraci idu u nize ili iste lige tokom jedne sezone sa ne bi bilo prelazaka igraca u konkurentske ekipe.

 11. Младен Дворнић каже:

  Не може ли се ово решити на једноставан начин (као у фудбалу): јесењи и пролећни прелазни рок, лиге ускладити тако да је неизводиво да један играч може играти за две различите екипе у једној полусезони (са изузетком омладинаца којима треба оставити право двојне регистрације наравно) и готово.

 12. Мајстор каже:

  Мој предлог је да остану рокови 1 до 31 март и 15 до 30 јун за преласке али да играч може у јуну месецу да пређе у други клуб иако је играо за свој дотадашњи у екипним мечевима и купу али да може да пређе само у клуб вишег ранга. Овим би се заштитили и клубови и играчи, јер конкуренција не би могла једном клубу да врбује и отме играча а играч би могао да оде у јачи клуб уколико у дотадашњем није добијао шансу или његов клуб није извршио према њему своје обавезе. Такође ово би требало да се односи само на лиге Војводине укључујући Другу лигу Србије група Војводина или како је неки зову Премијер лига Војводине као највишу па све до најнижих лига, што значи да друголигашки играч не би могао по овом основу да пређе у прволигашки клуб (али би у друголигашки клуб могао да дође играч из нижег ранга) јер је прва лига у надлежности ШССрбије. Ово зато што у правилнику на нивоу Србије то још није предвиђено.
  Такође би можда могао да се уведе ванредни рок за преласке играча и то недељу дана пре почетка другог дела лигашких такмичења ,например за ову годину од 25 августа до првог септембра.

 13. ŠK Bubamara каже:

  Naš predlog je da se ostave oba dosadašnja prelazna roka i registracije 1 do 31-3 i 15 do 30 jun i da se uvede poseban prelazni rok u zadnjoj nedelji avgusta. Ovaj poseban rok bi koristili klubovi i igrači pre početka nastavka takmičenja u ligama (jesenji deo) i trajao bi 5 radnih dana te nedelje.
  Takođe smo da se dozvoli igračima koji su igrali za svoj klub u prolećnom delu lige ili Kupa da pređu u drugi ali samo u klub koji je u višem rangu od igračevog dotadašnjeg kluba. Ovo obrazlažemo time da klubovi koji su u prolećnom delu slabo prošli, imaju šansu da se pojačaju a i dešava se da neki igrači zbog bolesti i iz drugih razloga više ne mogu igrati, pa onda klub na pola lige ostane bez igrača. Razlog zašto da igrači mogu preći samo u klub višeg ranga je da se ne bi klubovi koji međusobno konkurišu u istom takmičenju, otimali o igrače većim honorarima ili obećanjima.
  Napominjemo da je ovaj pravilnik sastavljen pre 40 godina i da sigurno nije više u duhu savremenih zbivanja.

  • Telepčan каже:

   Ovo je odličan predlog , jedino bi trebalo u pravilnik uneti klauzulu da se u toku jednog prelaznog roka može samo jednom preći u drugi klub. Ovo zato što je bilo slučajeva da igrač pređe u drugi klub a treći u međuvremenu ponudi više i igrač onda iz drugog pređe u treći klub u istom prelaznom roku. Takođe bez ove klauzule bi igrač mogao da pređe u klub u višem rangu u toku prelaznog roka i onda u toku istog prelaznog roka ode iz tog drugog kluba koji je višeg ranga u treći niže rangirani klub ali ovog puta koristeći drugu osnovu za prelazak a to je da nije igrao u toj godini za taj drugi klub.

 14. Ćirjanić каже:

  Pozdrav, vidim da se svi slažu da treba nešto menjati, tu se i ja slažem,. Mada vidim da dosta njih pokušavaju da nekako zaštite klubove od igrača, zašto ( klubovi postoje zbog igrača a ne obrnuto ). Za profesionalce i druge šahiste koji igraju za određeni honorar postoji ugovor koji štiti i klub i igrača, a za ostale koji igraju iz ljubavi nema potrebe mu ograničavati da igra šah i da menja klub. Što neko ko voli da igra šah a ima vremena mora da bude ograničen, ako može, hoće, a i drugi ga hoću što ne bi bio registrovan za dva kluba u isto vreme u različitim rangovina. Ako može da usaglasi vreme a voli da igra neka igra, ( nije ovo novo, bilo je to i u vreme SCG ali samo za VM – štitili su profesionalce ), takođe i omladinci mogu biti registrovani za dva kluba.Zašto imati privilegovane, ( zašto čovek u penziji ili bilo ko a ima vremena ne može igrati za dva kluba ) neka budu svi isti, a koliko je ko dobar toliko će i da igra. A klubovi neka se pobrinu da imaju što više igrača, neka otvore škole, da ogranizuju što više takmičenja, neka se angažuju ( dosta klubova imaju knap igrača za ligu i neće ništa više da potroše niti da organizuju, tako da ti klubovi samo formalno postoje a ništa ne rade ) neće imati da brine da li imaju dovoljno igrača, da li će ispasti iz lige ili će se ugasiti. Dajte da ko hoće i voli neka igra, a koliko vredi toliko će i da igra.

 15. MK iz Inđije каже:

  Ne može to prijatelju tako. To nigde nema ni u jednom sportu. Onda bi se desilo da igrači igraju u više klubova i ne bi bilo mesta za igrače koji su slabiji jer bi ovi jači bili stalno „zauzeti“ a zauzeli bi drugima mesto. Klubova koji samo formalno postoje i ništa ne rade ima poprilično i tu se teško bilo šta može učiniti jer nemaju svi kadrove koji će učiniti da se nešto radi a nemaju ni dosta članova sa kojima bi se radilo a o novcu i da ne govorimo. U sirotinjskoj državi je i sirotinjski sport.

 16. Ćirjanić каже:

  Šah nije kao drugi sportovi, ostali sportovi imaju preko godine obavezne redovne trenige, idu na pripreme, imaju dosta i utakmica ….. itd. A šah sve to nema( pogotovo amateri, koji još i nemaju para za turnire, njima ostane da igraju cugere i po neki vikend turnir da odigraju, ) bilo koja liga danas traje 9 – 11 kola, I ako ne odigra svako kolo, koliko je to partija godišnje. Zato treba dozvoliti igraču da bude registrovan barem za dva kluba.

 17. Moderator каже:

  Danas sam razgovarao sa jednim prijateljem koji ima sledeći predlog. Prelazni rok i registracija koja je sada od 15-30 juna da se prebaci na period od 15-30 avgusta i onda ne bi trebalo praviti još jedan (treći) rok. Zatim da igrač može promeniti klub, iako je u prvom delu godine igrao u prvenstvenim i kup mečevima ali da igrač stiče pravo na promenu kluba pod tim uslovima, ako ima sa svojim klubom pismeni ugovor kojim je regulisan odnos igrača i kluba u kojem je regulisana pomenuta mogućnost prelaska u drugi klub. Igrač koji nema pismeni ugovor sa klubom ne bi imao pravo prelaska u drugi klub, ako je nastupao u toj godini za svoj klub. Naravno ugovor bi važio samo ako je dostavljen na vreme i u ŠS Vojvodine.

 18. Rista каже:

  Mislim da je ovo solidan predlog. Jedino je pitanje da li će biti za klubove problem da prave ugovore sa svakim igračem.

 19. M Rakić каже:

  Ako bi se takav pravilnik prihvatio morao bi onda ŠSV da napravi neki uzorak ugovora u kojem je sadržano sve što treba da se ugovori.

 20. Николић каже:

  Овде проблем представља то што су неки клубови тотално аматерски а неки плаћају играче а треба да се дају универзална правила.Ово ново правило не би много изменило ствар јер они слабији клубови већином не би правили уговоре . Ови јачи који плаћају играче би правили уговоре и то би био ипак напредак. Ја мислим да не треба ипак дозволити да се само једноставно укине захтев да играч није играо за свој клуб те године јер ће то отворити могућност свакојаких комбинација а потребно је и клубове штитити а не само играче.

 21. Moram malo da pecnem autora каже:

  Sad ce moderator da se ponudi i da sastavlja pismene ugovore, a SSV ce da ubira takse i na to. Dajte ljudi ne vrte se u sahu a pogotovo u beton ligama toliki novci da je bitno toliko gde je koji igrac igrao i da li moze ponovo. Kako god je za jedan klub tako je i za drugi i gotova stvar.

 22. Miladinov каже:

  Pecnuo ne pecnuo, ali si pogodio da bi verovatno i nešto tako bilo potrebno , mada meni nije to bio cilj. Stvar jeste za promenu ali niko neće da se založi da napravi konkretan predlog ali i kad se neko nađe pa predloži neko rešenje, onda uglavnom sledi opšta kritika.
  Juče sam video mišljenje jednog kluba koji misli da je ovo kako je sada, idealno. Oni kažu u obrazloženju svog stava po pitanju prelaska igrača iz kluba u klub : „Da se bolje pazi kako se dogovaraju uslovi između igrača i kluba“ i sve je u redu. Ovde se misli na onu situaciju kada igrač dogovori određene uslove da mu se ispune ako pređe u neki klub a taj klub ga pusti da jednom zaigra u meču a posle mu uopšte ne ispunjava ugovoreno, jer je igrač za tu godinu vezanih ruku jer nigde ne može drugde igrati. I voleo bih da znam šta znači to „da se bolje pazi“. Za primer da navedem : Jedan klub nije dobio od opštine dogovorene pare i nije mogao igračima ništa da učini od obećanog mada je predsednik imao volju i nije mutan tip, a pustio bi i da nezadovoljni igrači odu ali oni nemaju kuda da odu zbog ovakvih pravila. Kakva „pažnja“ tu može da bude?
  Inače ova izmena izgleda neće moći da se sprovede ove godine jer su se glavnokomandujući na nivou Srbije , Vojvodine, BGD i Centralne Srbije dogovorili da ove izmene rade komisije koje će da imenuju uskoro. Pošto sam stariji i iskusniji čovek, znam da kad nešto hoćeš da zabašuriš ili kad se tebi lično nešto ne radi, onda se napravi komisija.I onda od toga uglavnom ne bude ništa.
  Ne moram biti u pravu ali mislim da ću biti.

 23. Žarko M каже:

  Meni to otezanje sa rešavanjem problema vrlo smeta. Konačno se našao neko ko želi da se stvar izmeni, jer je ovako već 30-40 godina i očigledno je da nije više dobro. I sada se to kako čitam ovde iznad prolongira. U mnogim finansijski ozbiljnijim sportovima se prelasci igrača u toku godine dozvoljavaju već odavno a sada neki konzervativni „šahisti“ smatraju da je ovaj naš pravilnik idealan. Zato nam i država stalno kasni i ne napreduje, jer se stalno nađu oni koji imaju vremena na pretek i radije svake godine prepisuju prošlogodišnje stanje i samo promene datume na njima.

 24. Zoran Pavlović каже:

  Ne vidim ni jedan razlog zašto se ova stvar ne rešava odmah ovde kod nas u Vojvodini. Do početka liga je još 3 meseca. Zašto mi ima da čekamo da se tamo neko iz Beograda dogovori sa nekim iz centralne Srbije itd itd.
  Mi ovde imamo sposobne ljude koji ovo mogu da predlože, usvoje i da se radi po novom. Sve mi ovo mnogo liči na politiku, pa mi eto moramo da za svoje mišljenje pitamo Beograd. Ako nam je već to nametnuto u politici, ne mora baš i u šahu.
  Ne treba da dozvolimo da ljudi kojima je glavni moto “ ne talasaj“ odlučuju o našem šahu.

 25. Milivojević Z каже:

  Stvarno me čudi da se ništa ne preduzima po ovom pitanju već tolike godine. Sve se menja pa i broj klubova,igrača, odnosi u društvu i još mnogo šta. Jedino se ne menjaju zastareli pravilnici jer je nekom teško da ih pročita i onda shvati da više nisu odgovarajući.

 26. Zoran Stanimirović каже:

  Po meni, prelazni rok ne bi trebao ni da postoji. Kakva je svrha prelaznog roka, da igrač može da pređe u drugi klub posle 5 odigranih kola u određenoj ligi, Ne vidim razlog zašto ne bi prešao posle 3 ili 8. I za to sam da igrač može igrati za drugi klub, iako je u predhodnom igrao mečeve. Pa ljudi onaj klub koji želi da se plasira u viši rang obezbediće novce i igrače na početku sezone,, neće stvari prepuštati slučaju kasnije.

 27. Predlog каже:

  Svi vidimo da ljudi imaju i druga posla i ne zanimaju ih mnoge stvari. Tako je i sa ovom. Retko ko ima svoje mišljenje ali kad se nešto promeni onda vrlo mnogo njih ima nešto protiv ili nađe primedbe koje nije ranije imao.
  Ja mislim da neko treba da napravi predlog i uputi ga zvanično u ŠSV na razmatranje i da se promeni sadašnji zastareli pravilnik. Na ovoj diskusiji je bilo nekoliko vrlo dobrih rešenja.

Затворено за коментаре.