Predlog da umesto 8 igrača ekipa broji 5 igrača


PREDLOG DA UMESTO 8 IGRAČA EKIPA IMA 5 IGRAČA

Autor teksta Milan Miladinov

U poslednje vreme primećujemo da se mnogi klubovi muče sa finansijama a takođe i sa premalim brojem aktivnih igrača. Neki klubovi imaju više članova ali ne žele svi članovi da igraju za ekipu. Svi klubovi se žale na niska ili nikakva primanja od opština i mesnih zajednica (sem retkih izuzetaka) i problemi nastaju ako se mora putovati na meč u mesto koje je udaljeno, jer ili nema dovoljno igrača ili nema dvoje kola koja će da voze igrače a autobuske veze su loše a i putovanje 8 igrača može da košta previše.
Sada se ovi problemi rešavaju tako što se klubovima kaže da ko nema para ne mora da igra u oficijelnoj ligi, ili se klubovi snalaze pa putuju sa 5 igrača ili neki naravno krišom dogovaraju rezultat 4-4 a ne igraju kompletni, naročito ako sudija nije delegiran ili ne može da dodje.
Moram podsetiti da je ovakav sistem u kome igra 8 igrača na delu već više od 40 godina a pre toga je bio sistem za neke lige da se igra 6 seniora+2žene+2 omladinca. Nekadašnje ustrojstvo liga ovakvim brojem igrača je bilo prema ondašnjoj proceni ispravno a ne zaboravimo da nekad nije bilo ovoliko klubova a pogotovu nije bilo privatnih klubova kao sada. Nekada je i dotacija postojala za svaki klub koji je dokazao da nešto radi.
Postoje predlozi da se naprave neke izmene kako bi se klubovima olakšalo smanjenjem troškova i jedan od tih predloga je da se u najnižim ligama uvede novina da ekipa broji 5 igrača umesto dosadašnjih 8.
Ovde je glavni akcenat na tome da se putuje jednim kolima a takođe svi klubovi bi imali makar tih potrebnih 5 igrača.
U vezi ovoga ja sam razgovarao sa više predsednika klubova iz nižih a i iz viših liga. Većina predstavnika klubova iz tzv „Beton“ liga smatraju da bi ova novina dobrodošla a neki predsednici klubova iz Južnobačke i Bačke lige su mi rekli da bi oni odmah prijavili ekipu br 2 u tu najnižu ligu kad bi se igralo sa 5 igrača. Zvaničan stav ŠSV o ovome još ne postoji mada se smatra da bi trebalo pokušati u jednoj od liga gde se slože klubovi da se ovo izmeni. Ako bi se ovo usvojilo ovo bi trebalo da se primeni od takmičenja u sledećoj godini a dotle bi se ovo moglo izdiskutovati i klubovi bi se mogli izjasniti.                 Molim čitaoce da ostave svoj komentar ako ga imaju  

 

27 thoughts on “Predlog da umesto 8 igrača ekipa broji 5 igrača

 1. Moderator каже:

  Djubrivoje kaže:
  22/05/2015 u 09:00

  Moderatore,
  Šta bi sa onim predlogom da se pravi liga sa 5 igrača u ekipi i da se to proba u nekoj od beton liga?
  Тасковић kaže:
  22/05/2015 u 10:52
  господине „Ђубривоје“, на страници „Смањити број табли…“
  има још „бољих“ предлога, а један од њих је да се број табли
  смањи на 4. под условом да такмичари не буду „тежи“ од
  80 кг. и не „вишљи“ од 175 цм. уз образложење: да би цела
  екипа могла да стане у „југића“.
  Надам се да нико од надлежних НЕЋЕ овакве, шаљиве и
  неозбиљне идеје, СХВАТИТИ ОЗБИЉНО !
  Због ситуације у Друштву, а и због односа истог према
  спорту, немо посматрамо како се сваке године, све више
  смањује број активних аматерских спортских клубова.
  Уколико би се број табли смањио на 5 (или 4), број тренутно
  активних такмичара би био смањен за још 40-50%.
  Ако се не варам, управо је „Модератор“ у једном свом
  коментару, овакав предлог образложио идејом да би више
  клубова имало могућност да пријави по две екипе у лигама.(?)
  Реално гледајући, ово би још више оптеретило финансијске
  обавезе клубова.
  Наравно, поштујем идеје и мишљење других, али, моје лично
  мишљење је, да по овом питању не треба „чачкати мечку“.
  ——————————–
  Preneo sam ovde diskusiju o ovoj temi jer će se inače disksije pomešati sa temom one diskusije koja je ipak druga.

 2. H2O каже:

  Ja sam protiv smanjenja broja igraca jer mislim da je to cista glupost. Ovo ne bi smelo da se sprovodi na osnovu price sa „nekim predsednicima“ nego treba sazvati sastanak na kom ce biti predstavnici svih klubova koji se takmice u toj ligi.

  • Miladinov каже:

   Ovo ovde što sad radimo su „priče“ ustvari diskusije. Prvo treba da se vidi šta se o tome misli i kakvi bi problemi možda nastali. Naravno da će se pitati svi klubovi u određenoj ligi da li se slažu i onda bi se to moglo primeniti uz promene pravilnika, propozicija i ostalog

  • Играч МОЛ Врбас каже:

   H2O kaže:
   22/05/2015 u 12:04

   Ja sam protiv smanjenja broja igraca jer mislim da je to cista glupost.
   Ја кажем
   Ти си сигурно члан неког клуба из НС лиге и тебе баш брига за друге па зато кажеш да је овај предлог глупост. Ви лепо играте у лиги где нема путовања, добијате паре од града да имате за бурек и понеки вињак и пелинковац а ми плаћамо све сами из свог џепа и морамо да путујемо са двоје кола као нека велика екипа и по 40 и више километара у једном правцу. Где је ту поштење?

 3. Djubrivoje каже:

  Pozdrav za g Taskovića
  Ne slažem se sa vašom diskusijom uopšte, što i nije neko čudo. Vaš klub ima mnogo članova i naravno da ne želite smanjenje broja igrača u ekipi kad ste propali sa prvom ekipom i sve nagurali u drugu. Mislim da se ovde uopšte ne misli na NS ligu da napravi izmenu. Ovde se misli na klubove po selima iz Međuopštinskih liga koji jedva skupe 8 igrača a najčešće ni to pa igraju sa koliko mogu. Ne zaboravite da je i vaša ekipa i jedna i druga imala nedostatak igrača u nekim mečevima prošle godine. Vi igrate u NS ligi gde putovanja nema, pa nema ni troškova a šta da radimo mi koji putujemo u treće ili peto selo dalje od nas? Kome bi ovo godilo i ima mogućnosti taj bi prijavio i dve ekipe (naprimer „Mladost“ Bački Petrovac) a ovi koji kubure mogli bi sa jednim kolima da putuju na meč. Mislim da je vaša diskusija šaljiva a ne moja jer smo mi iz naše MOL razgovarali o ovom i zasada 4 od šest klubova ima pozitivno mošljenje o ovoj izmeni a preostali klubovi nisu protiv već vagaju kako će podesiti da svi igrači igraju.
  Ne treba pričati o smanjenju broja aktivnih igrača jer to nema veze sa ovom temom pošto su aktivni igrači i oni koji igraju na pojedinačnim turnirima

 4. Made in Vrbas каже:

  Galamdzije iz NS lige zaobidjite ovu temu jer vas se ne tice. U NS ligi nema putovanja pa nema ni potrebe za smanjivanjem broja igraca. Registracija druge ekipe u ovom slucaju treba da bude besplatna ili mnogo jeftinija. Danas klubovi jedva skrpe 8 igraca, pa ne znam koliko bi njih moglo da nadje 10 igraca za 2 ekipe. Zato sam mislio da ekipa broji 4 clana, ali gledano sa takmicarske strane to zaista izgleda premalo.

 5. Selenča каже:

  U pravu si Vrbas. Naprimer u MOL Vrbas nema kluba koji ima pare a putuju od Vajske do Bač Dobrog Polja pa ti vidi koliko je to ako se ide sa dvoje kola.

 6. Janko M каже:

  Kad pročitam ovakve komentare ovog Djukanovića setim se one budale iz Skupštine. Vi gospodo Novosadjani imate protekciju već godinama i povlašćeni ste po više stvari.Vi imate jedanaest – dvanaest beton klubova i igrate sasvim normalnu ligu koja se i rejtinguje i sve po redu. Ne putujete nikuda jer je tako podešeno da svi igrate u gradu ili na 5 km od grada. To je neko nekad sredio za vas i sebe i sad se vi šegačite i podcenjujete nas klubove iz okolnih mesta koji mislimo da treba nešto preduzeti. Klubovi iz Šajkaške lige i MOL Vrbas imaju po šest klubova i ne mogu ni igrati nikakvu ozbiljnu ligu niti osvajati rejting ili kategorije i slično. Imamo po 5 kola u ligi a moramo 2 ili 3 puta da putujemo od 40 do 65 km na dan. Osim toga vi dobijate i veliku dotaciju od grada Novog Sada a mi od naših opština ne dobijamo ništa.
  Mi ćemo dati pismeni predlog i već o tome razgovaramo da se NS liga podeli na dve polovine pa da jedna polovina NS klubova igra u Šajkaškoj a druga polovina da igra u MOL Vrbas. Tako bi se umesto sadašnje tri lige (NS,Šajkaška i Mol Vrbas) dobile dve lige i ne bi niko bio povlašćen da ne putuje i bilo bi moguće da svi igrači imaju bar po 9 partija za osvajanje kategorija a i rejtinga. Očekuje4mo idućeg meseca konačan dogovor zainteresovanih klubova i predavanje zahteva u ŠSVojvodine za izmenu sistema takmičenja.

 7. Smislovski каже:

  Gle ostrašćenog naroda. Svako zapeo za svoje stavove, niko objektivno da nabroji sve argumente za i protiv.
  Možda bi vam prema najboljem rešenju pomogao odgovor na pitanje – koliki je prosečan broj takmičara u klubovima liga na koje se pitanje racionalizacije odnosi? Drugim rečima, da li više od pola ekipa ima 8 raspoloženih + rezerve?
  Ima smisla što je druga opcija zaokružena na kapacitet jednog automobila.

  • Маде ин Југославија каже:

   Ваше питање је сасвим у реду. Немојте заборавити да онда пресаберете играче у Продуженој руци из Ср Каменице или например Пензионеру или Буковцу и Руменки и другима. Ствар није тако једноставна како изгледа. А ово за 5 играча је сасвим коректан предлог.

 8. Pavle каже:

  Bravo Janko. Treba neko da preuzme korake i da se lige posteno preurede pa da svi imamo iste uslove a ne da ovi novosadski preuvazeni sahisti imaju sve a mi ostali skoro nista. Hoce li kruna pasti sa glave gospodi iz Bukovca, Veternika, Penzionera, Bubamare , Ceneja i ostalih ako sednu u kola ili na autobus pa na put na mec u Glozan , Kovilj ,Curug , Bac i slicno ? Ovde neki nazivaju nase predloge saljivim a ti isti vec vise od dvadeset godina koriste povoljnu poziciju i trose novac nenamenski (burek,pivo itd) jer troskova za put skoro da i nemaju.

 9. R2D2 каже:

  Hehe!
  Možda ne bi bilo loše da se partije igraju preko telefona ili interneta, te da se na taj način smanje troškovi i bude moderan istovremeno.
  Treba razmisliti i o tome ako već mora 8 igrača da nema domaći gosti nego pola-pola, odnosno 4 igrača u jednom pravcu, a 4 u drugom, pa svaka ekipa jednim autom rešava problem prevoza…

 10. Rotari klub Mačkov sprud каже:

  Vi povlasceni koji nemate opravdane tvrdnje da dokazete da drugi nisu u pravu, vi se zevzecite i izlazete sprdnji stvari koje su ocigledne. 30 godina imate povlasceni polozaj u svakom pogledu i naravno da vam ne godi nikakva izmena. Ovde su postavljeni ozbiljni i opravdani komentari i jos niko nije opovrgnuo cinjenicu da su Novosadjani povlasceni. Po cemu naprimer mi iz Kaca treba da putujemo u Curug i Nadalj i putovali smo i u Becej dok je bio kod nas u ligi a Novi Sad je tako blizu. Neko je napravio nekad ovakvu podelu ali ona ne valja i treba drugacije sve uraditi.
  Kako nasi igraci da dodju do rejtinga kad igraju u ligi gde skoro niko nema rejting ? Kako da osvojimo kategorije kad imamo 6 ekipa u ligi?

 11. Лала из Баната каже:

  Свиђа ми се ова дискусија у којој је све јасно. Једни желе да задрже своје повлашћене позиције а други желе да и они имају бар исти третман или да сви имају исте шансе за игру и напредовање клуба. Мислим да је ово овде само пуцање у празно јер Шаховском савезу Војводине ово није ни у десетом приоритету. Они ће сваке године као и досада копирати све како је било претходне и ништа неће мењати. Неће променити састав лига о којима се овде говори , неће променити број играча у екипама, неће променити правилник тако да се може исте године играти за два клуба, неће променити безвезни систем такмичења у Купу Војводине где у финалу може да игра и ко се није квалификовао али има новаца да плати хотел, неће пробати да направе путујућу другу лигу или бар да се игра у два-три викенда. Овакве ствари су скрајнуте у страну ради организовања разних домаћих врхунских и међународних такмичења. Треба се упитати која је корист обичног клуба из нижих лига од организације неког међународног такмичења, ради којег се ништа не ради на уређивању система такмичења у лигама Војводине.

  • Тасковић каже:

   Поздрав за г.“Павла“,
   не ради се о падању круне са главе а још мање о господи.
   Пошто сте набројали поједина места у којима постоје шах-
   клубови, хтео бих да Вас подсетим на неке детаље.
   Пре више од 20-25 година, тадашња Новосадска лига је била
   подељена у две групе са по 12-14 екипа, првобитно на групе
   „Исток“ и „Запад“, а касније на „Плаву“ и „Белу“ групу.
   У групи „Исток“ су играли клубови су из источне половине
   Новог Сада, и клубови из околних места источно од града
   (Каћ,Ковиљ,Шајкаш….), а у групи „Запад“ новосадски клубови
   западне половине града, и клубови из околних места западно
   од НС-а (Кисач,Б.Петровац,Ветерник,Футог,Гложан,….).
   Овде споменути Бечеј(шк“Пион“) је у то време био у, чини ми,
   се у Војвођанској лиги. Овако организована лига је трајала је
   5-6 година. У то време, већи број клубова је за путовања
   користио аутобуски превоз.
   Све лиге су игране недељом од 9,30. Нпр. да би екипа из
   Н.Сада стигла на време, рецимо у Гајдобру, кретала је око
   6-7 сати, а још горе је било екипи из Гајдобре да нај мање
   два-три пута иде за Нови Сад, јер су морали да крену још
   раније ( у обе групе је играло по 6-7 новосадских клубова).
   Управо због негодовања клубова из удаљених места, због
   трошкова путовања, проблема усклађивања превоза и
   времена почетка мечева, извршена је реорганизација лига,
   па се „добила“ новосадска са 14 екипа, али су поједине лиге
   (рецимо Шајкашка и друге) имале по пет или шест екипа.
   И већ након прве сезоне, исти су сад негодовали јер играчи
   немају довољан број партија и сл. Али, остало је тако како је.
   Моје лично мишљење је да нешто треба мењати по овом
   питању. С обзиром да се у међувремену „угасио“ већи број
   клубова, имамо ситуацију да такмичар у новосадској лиги
   има 9 мечева а такмичар у некој мањој лиги свега 4-5,
   мислим да би требало размислити о враћању на споменути
   систем Исток-Запад, или нешто слично, размотрити могућност
   да се од новосадске, шајкашке и, рецимо МОЛ, организују
   две лиге истог ранга са по дванаестак (или више) екипа.
   Што се тиче смањења броја табли, остајем при тврдњи да то
   неби донело никакав бољитак, напротив, само би преполовило
   број лигашки активних такмичара.
   Добронамерна идеја друга Модератора, да би то била шанса
   многим клубовима да формирају две или више такмичарских
   екипа, засигурно не би заживела, јер би у овој финансијској
   ситуацији, многи то дочекали као смањење обавеза.
   Па управо због тога појединци подржавају овакав предлог, а
   не да би себи натоварили још коју обавезу више.
   Поштујем мишљење својих саговорника, али, сматрам да је
   ово врло озбиљно питање, да би се решавало на пречац.
   Кад су у питању експерименти, нисмо се баш показали као
   добри и вешти реализатори.
   Овде има стварно озбиљних и добронамерних посетилаца, али
   није тешко препознати и поједине „аватарчиће“ који у доколици
   имају за циљ само да „закувавају“ или подбадају друге а, при
   томе, интрес шаха им је у неком другом плану.
   По питању евентуалне реорганизације лига, предлажем да
   Такмичарске комисије ШСВ и ШСНС размотре могућност исте,
   сатаве предлог и доставе свим клубовима који би били у
   обавези да у писменој форми дају своје мишљење, а можда
   би се изродио и неки бољи и конструктивнији предлог.
   Јер, такви смо какви смо, како год да се нешто организује,
   биће подједнако задовољних као и не задовољних, али
   очигледно је да неке ствари треба мењати у интересу шаха.
   Наравно, сад ће да ме нападну они који неби да путују више
   од 15-ак минута, али нема везе, ту сам.
   Поздрав !

 12. 3PIO каже:

  Postavlja se pitanje zašto je nekome ko ima problem da organizuje 8 ljudi sa prevozom u nekoj MOL ligi, stalo da se smanji na pet. Sa 4 igrača može da se igra meč, naravno u praksi bude loš rezultat, ali zbog čega mu je bitan, osim da se plasira u viši rang. Sa plasmanom u viši rang mu opet treba 7 + omladinac i to verovatno i od ovih 5 što je imao, ima vajde od jednog ili dva (ostali su verovatno preslabi). U višem rangu ima veće destinacije za prevaliti sa 2 auta i verovatno će ispasti nazad bezveze kvareći finansijsku situaciju kluba (ali i neizvesnost u borbi za opstanak u višoj ligi).

 13. Moderator каже:

  Taskoviću, slažem se sa tvojim mišljenjem u većem delu. Nije pošteno da klub koji je 18-25 km od Novog Sada ( primer je Kać ili Gložan, Kovilj Kulpin) igra u nekoj drugoj međuopštinskoj ligi a naprimer ta njegova liga broji 6 ekipa. Za sledeću godinu skoro je izvesno da MOL Vrbas i MOL Šajkaška liga neće imati ni 6 ekipa pa se neće moći igrati liga Ti klubovi nemaju mogućnosti za osvajanje kategorija i rejtinga i liga im nije previše ni ozbiljna a nije ni jaka. U isto vreme 10 klubova NS lige putuje peške na mečeve ili gradskim autobusom i ima svu moguću finansijsku i drugu zaštitu. Kada bi od tri lige napravili dve onda bi taman dobili po 11-12 ekipa u jednoj a to je sasvim zadovoljavajuće. Naprimer napravimo NS ligu zapad i NS ligu jug (ili neki slični nazivi).Kad bi želeli da formiramo dve nove lige, onda bi na kraju ove godine prvi iz NS lige ide u viši rang a drugi u NSzapad a treći u NSjug pa četvrti u zapad a peti u jug i tako redom napravimo dve lige po 11 klubova (5 iz NS lige + 6 iz Mol Vrbas lige i 5 iz ns lige + 6 iz MOL Šajkaške lige). Obe lige bi mogao da vodi ŠSNS kao što Mol Suboticu vodi ŠSSubotice.
  Ne zaboravimo da su klubovi NS lige članovi ŠSV i ŠSNS a ovi iz MOL Vrbas samo su u ŠSV a klubovi iz Šajkaške lige su samo poneki članovi ŠSNS, Ovakva raspodela bi bila poštena prema klubovima van Novog Sada a NS klubovima bi donela 2 ili 3 nova putovanja van grada što je zanemarljivo u odnosu na to koliko bi se u tim mestima van NS unapredio šahovski život.Ovakvim ustrojstvom bi se i ŠSNS zaposlio malo više i imao bi veći broj klubova članova

 14. Тасковић каже:

  Модераторе, не бих да будем досадан, али само једна блага корекција.
  МОЛ Шајкашка лига је територијално источно од града (дакле Исток),
  МОЛ Врбас је западно (Запад). Код територијалне поделе градских
  клубова, постоји могућност да то буде њихово место одигравања
  њихових мечева које су пријавили, или на основу пријављене адресе
  седишта (у већини случајева је то адреса становања оснивача), рецимо
  источно и западно од Бул. Ослобођења. Дакле, Исток би био од клубова
  Шајкашке лиге и,рецимо:“Пензионер“,“Капабланка“,“Промоција“,“Буковац“
  и „Ченејац“, док би Запад поред клубова МОЛ Врбас играли „Бубамара“,
  „Еђшег“,“Јединство“,“М.Таљ“и „Пр.Рука“. Имаш могућност да у документацији
  пронађеш састав лига из тог периода, али мислим да је та територијална
  подела била овако сачињена. Или можда консултовати клубове да се
  сами изјасне, поготово што је нпр. мало тешко распоредити екипе
  „Буковац“ и „Пр.рука“ а да обе буду задовољне. У сваком случају,
  тешко је направити реорганизацију која ће бити повољна за све.
  Постојећа организација, као што и сам кажеш, је и по мени некоректна
  према клубовима наведених МОЛ лига.
  Што се путовања тиче, будимо поштени, већа је обавеза клубова из
  тих лига, јер, зависно од стартних бројева, већа је могућност да
  „Будућност“ из Гложана три пута путује за Н.Сад него да „Бубамара“
  има три гостовања ван града ВИШЕ НЕГО САДА.
  Првопласиране екипе из обе групе би стекле право наступа у садашњу
  ЈБ лигу.
  (Наравно, у горњем примеру мислим на „БУБАМАРУ 2“)

  • Miladinov каже:

   Ja sam napisao u formiranju dve lige da iz NS lige idu drugoplasirani ovamo a treći onamo zato da lige budu podjednake po jačini a imam svež primer iz Budimpešte (mada smo mi deceniju i više daleko od EU) jer tamo je Budimpešta slično podeljena na dva dela + okolina. Da bi se dala šansa svima i utišali oni koji misle da je njihova liga jača pa im je teži ulazak u viši rang oni svake dve ili tri godine prave prebačaj pojedinih Budimpeštanskih ekipa iz naprimer lige „Levo“ u ligu „desno“. Ne znam pobliže sistem kako određuju ko će biti prebačen i kada, ali postoji mnogo sistema koji su pošteni i niko se tamo ne buni. Ovo formiranje dve lige umesto tri će biti potrebno već od kraja sezone jer ako iz Mol Vrbas i MOl Šajkaška ode prvak u viši rang a niko ne dodje odgore, takmičenje se neće moći održati sa pet klubova. Sem toga ova bi izmena pomogla da se u tim selima igra ozbiljan šah, osvajaju kategorije, rejting i da ne traže da kapiteni sude i da se igra u lošim uslovima i slično. Naravno očekujem da će se bar polovina ekipa u NS ligi buniti jer će imati i poneko putovanje ali ćemo ovakvim ustrostvom spasiti od gašenja neke klubove a interes šaha je važniji od interesa pojedinog kluba

 15. Felaini каже:

  Moderatore, ova diskusija je otišla na drugu temu. Možda da otvoriš i tu temu o potrebi ujedinjavanju liga – od tri napraviti dve.

 16. Komšija каже:

  Felaini, nije kriv Moderator već čika Tasko koji je u
  komentaru od 24.05. objedinio dve važne teme.
  Obojica su u pravu i imaju dobre namere i ideje.
  Mislim da je mnogo korisnije za šah da se od tri
  naprave dve lige, nego smanjivati broj tabli.

 17. Miladinov каже:

  Molim da ovde diskutujete samo o ovoj temi koja je u nazivu. O spajanju liga sam postavio novu stranu pa tamo možete priložiti svoje mišljenje.

 18. s каже:

  zimski open hotel Sajam od 13 do 16 januar, pre toga, 11 jan u 18h cug mem Milje Vujovica, a 12 januara u 18h na 10 min i bonus , mem Ivana Buljovcica, dobrodosli !!

 19. Rybka 3 каже:

  Pošto svi znamo da je situacija takva kakva je, što bi rekli finansijski poteška, to nam nameće i obavezu da se tako i ponašamo.Šta je problem da se u najnižim ligama smanji broj igrača na pet i da se odigra jedne godine tako, pa ako se ispostavi da nije dobro vratiti se na staro.Robujemo navikama i to ne samo u šahu, a to nije dobro.Razmislite malo!

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod obavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.