Pravilnik o popuni liga za takmičenje 2014 god


.

                           PRAVILNIK O POPUNI LIGA U VOJVODINI U 2014 GODINI

 

Pošto je po završetku liga u 2013 godini za 2014 godinu predvidjena reorganizacija i igranje po novom ustrojstvu ovim se odredjuju pravila prema kojim će se lige popunjavati i formirati.

 

Član  1

Ovaj pravilnik je donela takmičarska komisija ŠSV i ona će ga sprovoditi. Reorganizacija se vrši u Bačkoj i Banatu a u Sremu ostaje kako je i dosada bilo tako da se ovaj pravilnik odnosi samo na izmene za Bačku i Banat.

Član 2

Po završetku takmičenja u ligama 3 ranga Srbije – Bačka Banatska i Sremska u 2013 godini, prvaci se kao i dosada plasiraju u drugu ligu grupa Vojvodina. Iz druge lige grupa Vojvodina ispadaju poslednja tri kluba u ligu na kojoj su teritoriji (Bačka, Banatska ili Sremska).

Član 3

U 2014 godini se umesto dosadašnje Bačke i Banatske lige (3 rang Srbije) formiraju dve plus dve lige trećeg  ranga  Srbije i to : Bačka liga -Novi Sad , Bačka liga – Subotica i Banatska liga Sever i Banatska liga jug sa po 10 klubova. Takodje se sada postojeće lige 4 ranga Južnobačka, Severnobačka, Severnobanatska i Južnobanatska liga smanjuju na po 10 klubova u svakoj.

Lige trećeg ranga Srbije se formiraju tako što se iz liga ispod (4 rang) povuče gore potreban broj klubova.Pošto će u ovim trećim ligama na kraju takmičenja u 2013 biti 12 ekipa treba odole iz četvrtih liga dodati još po četiri kluba ( iz Južnobačke lige 4 i iz Severnobačke lige 4 kluba 2×4=8 , 12+8 = 20) i popuniti broj od 10+10 klubova za Bačku ligu Novi Sad i Bačku ligu Subotica

Isto tako iz četvrte lige Severnobanatske povući gore 4 kluba i iz Južnobanatske povući 4 kluba i tako namiriti 20 klubova tj 10 za Banatsku ligu sever i 10 za Banatsku ligu jug.

Raspored koji će klub igrati u kojoj ligi odredjuje takmičarska komisija na osnovu geografskog  položaja mesta iz kojeg je klub.

Pošto se unapred ne može znati koji klubovi će ispasti iz druge lige grupa Vojvodina i u koju ligu a takodje ni koje će ekipe ući u drugu ligu grupa Vojvodina u takmičenju iz 2013 ne može se unapred odrediti koliko će klubova iz koje lige 4 ranga  ući u viši rang zbog reorganizacije, osim prvaka koji sigurno ulazi. Ovo će rešiti takmičarska komisija na kraju ligaškog takmičenja u 2013 godini

Član 4

U ligaškom takmičenju za 2014 godinu prvak Sremske lige se direktno plasira u Drugu ligu Srbije grupa Vojvodina kao i dosada. Prvaci Bačke lige Novi Sad i Bačke lige Subotica igraju dva meča play off po uslovima iz tih liga . Domaćin u prvom meču je ekipa koja je imala manje bodova u svom ligaškom takmičenju (ako je to isto, onda koja je imala manje poena a ako je i to isto onda se izvlači žrebom u ŠSV) a u drugom meču je domaćin bolje plasirana ekipa. Pobednik iz ovog play off-a se plasira u drugu ligu grupa Vojvodina. Isto je predvidjeno i za prvake Banatske lige sever i Banatske lige jug. Ovi mečevi se igraju (ako ŠSV drugačije ne odredi) obavezno u sledeće dve nedelje posle završetka takmičenja u pomenutim ligama.

 

Član  5

U svim ligama 2013 god (osim u poslednjim) iz lige treba da ispada poslednji plasirani tim.

Zbog reorganizacije je moguće da poslednji plasirani tim ne ispadne iz lige .  Ovo se može desiti :

a)  Ako liga u koju klub treba da ispadne neće više postojati zbog reorganizacije.

 

b) Predvidjeno je da poslednji plasirani klub iz Bačke i Banatske lige za 2013 god ne

     ispadne direktno u nižu ligu,već će taj klub igrati play out meč sa „rezervnim kandidatom“ klubom iz niže lige u koju bi ispao. Igrao bi se jedan meč kod kluba iz niže lige i po uslovima sedam seniora + omladinac i uspešniji klub bi bio član novoformirane  lige . „Rezervni kandidat“ je klub koji nije prvak i neće odmah po plasmanu direktno prilikom reorganizacije ući u viši rang, već će ostati kao sledeći kandidat iz niže lige.

 

c) Poslednje plasirani klub u nižim ligama (4 rang) Severnobačka, Južnobačka , Severnobanatska, i Južnobanatska ne mora direktno ispadati iz lige već će igrati play out sa ekipom iz MOL lige ispod sebe, koja ne udje u viši rang po osnovu plasmana i osnovu reorganizacije a prva je na redu posle onih plasiranih. Ovaj play out meč bi se igrao kod ekipe iz nižeg ranga po sistemu 7 seniora + 1 omladinac.Pobednik bi igrao u  ligi 4 ranga.

Naravno ako se liga MOL ukida jer nema dosta klubova onda nema ni play out-a.

Ako na kraju 2013 godine samo prvak iz MOL lige ima mesta u višem rangu onda ona poslednja ekipa iz višeg ranga nema s kim da igra play out i ispada u niži rang.

 

d) U 2013 godini ekipe prvaci liga 5 ranga (MOL Sombor,Subotica,Vrbas, Južnobanatska liga b ,Novosadska ,Šajkaška sigurno idu u viši rang.

 

 

Takodje četvrtog  ranga u 2014 godini mogu brojati i više od 10 klubova ukoliko u petom rangu ima premalo klubova za ligaško takmičenje.

U takmičenju za 2014 godinu bi u normalnim okolnostima iz Bačke lige Novi Sad ispadao samo jedan klub u Južnobačku ligu koja je ispod a iz Bačke lige Subotica isto jedan klub ali u Severnobačku ligu. Takodje bi iz Banatske lige sever ispadao jedan klub u Severnobanatsku ligu a iz Banatske lige jug isto jedan klub u Južnobanatsku.

Od takmičenja u ligama počev od 2014 godine u Južnobačku ligu se iz nižeg ranga plasiraju dve ekipe i to putem play off-a između  prvaka Novosadske lige i prvaka MOL Vrbas i prvaka MOL Šajkaška liga.Dve bolje plasirane ekipe iz ovih kvalifikacija se plasiraju u Južnobačku ligu. Iz Južnobačke lige bi ispadala u 2014 godini i nadalje,  dva poslednje plasirana kluba. Iz Severnobačke lige bi ispadala dva poslednje plasirana  kluba a u nju bi ulazili prvaci MOL Sombor i MOL Subotica. U Banatu bi se situacija rešavala pre početka takmičenja u 2014 godini jer nije poznato koliko će klubova da se prijavi za učestvovanje u najnižim ligama. 

U svakoj ligi se pre početka takmičenja odredjuju propozicije takmičenja pa će se pojedinačni slučajevi tako i rešavati.

 

                                                                          Takmičarska komisija ŠSV

 

Novi Sad 29 04 2013                                      Miličević Petar  predsednik s.r.                            

One thought on “Pravilnik o popuni liga za takmičenje 2014 god

  1. moderator каже:

    Komentare na ovaj tekst možete davati na stranici šahovske diskusije razne

Затворено за коментаре.