Osnivanje dečije šahovske lige Vojvodine


PREDLOG ŠAHOVSKOG KLUBA „SIVAC“
6 novembar 2014
Tekst prekucao i doterao Milan Miladinov i biće postavljen na sajtu
http://www.chessnovisad.in.rs i http://www.sahovskafarma.wordpress.com

OSNIVANJE LIGE PIONIRA- PREDLOG

1-Liga bi se igrala ekipno po pravilima za ubrzani šah
2-Ekipu čine 6 igrača osnovaca- pet dečaka i jedna devojčica
3-Igralo bi se berger sistem u svakom mestu odakle su ekipe a prema unapred
utvrđenom rasporedu, s tim što bi se igralo svaki put kompletno takmičenje – po jedan berger turnir
4-Tempo igre 15 minuta po igraču
5-Na kraju takmičarskog ciklusa sabiraće se rezultati iz svih održanih turnira
Najbolji pojedinci i ekipe bi dobili pehare i medalje i najuspešnija ekipa bi
učestvovala na festivalu mladih Vojvodine na teret sponzora
6-Prvo takmičenje bi se održalo u Sivcu 6 12 2014 u prostorijama Mesne
zajednice
7- Predstavnik kluba predlagača je Raonić Vladica 062 29 10 97.
Kraći komentar -Milan Miladinov:
Ideja je vrlo dobra ali se moraju utvrditi određene postavke da bi takmičenje bilo izvodljivo bez raznih problema i primedbi.
Pitanje br 1 Da li se misli da igraju ekipe klubova ili gradova i sela?
Pitanje br 2 Kako će se znati ko ima pravo da igra a ko ne (registracija,spisak ili drugačije) ?
Pitanje br 3 Kakav će biti sastav ekipe imajući u vidu da su starija deca bolji
igrači, i kod većine ekipa će igrati deca iz 8 i 7 razreda
Pitanje br 4 Koji klubovi ili gradovi žele da učestvuju u ovom takmičenju
imajući u vidu da za ligu treba imati bar 6 klubova
Pitanje br 5 Da li bi možda takmičenje trebalo drugačije napraviti tako da se igra ozbiljan šah sa vremenom za razmišljanje od 1 sat za partiju i da se igra samo po jedan meč u jednom kolu a da ta liga bude putujuća kao i redovne lige ali u različitim terminima od redovnih liga
Pitanje br 6 Da li bi možda trebalo da se igra na četiri table tako da cela ekipa stane u jedna kola kad se putuje.
Ovo su samo pitanja koja se odmah nameću i po meni nije realno očekivati da se za mesec dana od sada sve završi i da liga počne. Ovo će biti postavljeno na sajt http://www.chessnovisad.in.rs i http://www.sahovskafarma.wordpress.com i biće omogućena diskusija , primedbe i novi predlozi.

39 thoughts on “Osnivanje dečije šahovske lige Vojvodine

 1. Roditelj budućeg majstora каже:

  Veliko je pitanje da li ovo može da se ostvari. Nema toliko ozbiljnih igrača među decom da se napravi liga

 2. Без идентитета каже:

  Treba napraviti češće međuškolske turnire pa liga neće biti bitna? A rivalitet bi trebalo da automatski motiviše rad na nivou škola i podigne opštu šahovsku pismenost.

  • Miloš каже:

   Најгоре је то што у општини Кула нема ниједан шаховски клуб где раде са младима једино у Сивцу има преко 80 активних пионира који свако вече долазе редовно у Клуб а турнир ће се одржати без обзира шта мислио Копања и шаховски савез 1. коло је 6. децембра пријавиле су се екипе имаће их 7

  • Miloš каже:

   Pošto sma iz Sivca i upućen sam u ovo jer sma u Upravnom Odboru ŠK Sivac turnir će sde održati bez obzira na to šta šahovski savez misli jer sve je dogovoreno 6. decembra je 1. kolo u Sivcu učestvovaće 7 ekipa

 3. Živko каже:

  Ovde u startu postoje problemi koji su doduše rešivi ali zahtevaju vrlo ozbiljnu organizaciju što povećava troškove i zahteva mnogo angažovanih ljudi. Ako pravimo ligu onda se igrači moraju za nju posebno registrovati. Zatim šte će biti sa igračima koji naknadno žele da igraju a nisu u početku bili prijavljeni. Ima li prelaznog roka. Šta će biti kad liga krene pa neka ekipa odustane. Ne zaboravimo da ako je liga moraju suditi sudije što takođe košta.Postoje i troškovi organizatora-domaćina ako se igra više kola kad su domaćini.Ja mislim da bi trebalo da se igra u novembru i decembru svake godine i da se putuje na mečeve kao i seniori što putuju svake nedelje.
  Postoji pitanje i šta će biti sa devojčicama jer neki klubovi imaju više devojčica a neki ih uopšte nemaju.

  • Miloš каже:

   Јесили ти нормалан па ово је дечија лига ово нема никакве везе са овом лигом и шта ти очекујеш да дете које иде други разред има легитимацију јеси ли ти нормалан. а што се тиче екипа у Сивцу планирамо да ће бити 7 екипа

 4. vukasin каже:

  Roditelj ( buduceg majstora ) ? kaze doslovce nema toliko ozbiljnih igraca medju decom,kakvi su to komentari ? ili treba madju skolske turnire,a gospodina Lazu zanima koliko klubova ce se odazvati za deciju ligu. E,pa dragi moji prijatelji sve je ostvarljivo i moze se samo budite aktivni i podrzite ovu ideju. Decija liga na kraju krajeva nemora biti putujuca,samim tim smanjujemo troskove moj klub ,,Segi Lajos,, iz Bajse osnovan je 12.02.2014g organizovao sam dva { 2 } velika decija turnira,a poverena mi je i organizacija ,,JO PAJTAS“ i pored naredbe da bude radna subota u osnovnim skolama odziv je bio odlican.Imam trenutno 17 osnovaca registrovano,i jos 20 koji ce biti od Marta meseca.Verujte mi na rec svakim danom ima sve vise i vise dece koja se prijavljuju,sta vise da vam kazem,ligu cemo stvoriti ona bukvalno vec postoji krenulo se od Bajse 12.04.2014g ,,Turnir prijateljstva“ je bio probni balon i uspelo je. Bajsa,Bajmok,Ostojicevo,Senta,Vrbas Subotica,Aleksa Santica i Sivac.a jos 5 ekipa se nudi da udje u ovaj satav.sada je red na sahovskom savezu da uzme stvar u ruke i da okupi na jedno mesto predstavnike klubova i da se razradi plani pravilnik o nacinu odigravanja , ja licno imam ogromno poverenje u nase rukovodstvo u SS.Vojvodine i Srbije.Dragi moji dajte sugjestije predlazite a nemojte druge plasiti sta bi bilo kad bi bilo Ucinimo nesto za nasu decu, da im obezbedimo uslove za napredak i usavrsavanje,nekradimo im detinjstvo.

  • Stanko Marković каже:

   vukasin kaže:
   25/11/2014 u 21:42
   Verujte mi na rec svakim danom ima sve vise i vise dece koja se prijavljuju,sta vise da vam kazem,ligu cemo stvoriti ona bukvalno vec postoji krenulo se od Bajse 12.04.2014g
   ———————————–
   Svaka čast, ali to što vi imate to nije liga. Liga mora da je cela zakazana unapred, sve se zna i igra se onda kad je zakazana makar nam to ne odgovaralo. Na ovo vaše takmičenje dođe ko hoće a ko neće ne mora. Možda je ovde u pitanju nesporazum, tako da vi želite veći broj takmičenja u raznim mestima a ne pravu ligu

   • Miloš каже:

    Е мој Вукашине, па видиш да Шаховски савез боли она ствар за децу њима је у интересу да узму паре а децу ко шиша дс+а се Председник ШК.Сивац није досетио ове идеје ШС.Војводине никад тако нешто неби направио, па и код нас је одржано прво финале основних школа војводине па се онда шаховски савез и копања умешали као да буду организатори ма све је то смешно ово руководство ШС.Војводине се мора сменити

 5. Senta каже:

  Vrlo mi je drago da je načeta ova tema i mislim da je ideja dobra ali je vrlo teško izvodljiva. Pozdravljam moderatora koji je ovoj ideji dao prostor za razmatranje i predloge.
  Imam par ozbiljnih pitanja koje ću izneti. U predlogu iz Sivca stoji da bi se igrala liga na 15 minuta po igraču i to svako sa svakim u jednom mestu pa sledeći put u drugom. Kao prvo to nije ozbiljan šah koji treba da se neguje nego ubrzani i tu nema ozbiljnih partija. Ovo vreme je dovoljno da deca od prvog do četvrtog razreda odigraju partiju ali učenici 7 ili 8 razreda trebaju više vremena čak i do jedan sat po igraču.
  Druga primedba je da ako želite da osvojite prvo mesto igraće vam u ekipi samo starji učenici i to 7 ili 8 razred i možda neki izuzetan igrač iz nižih razreda. Da li je ovo to što želimo ?
  Imalo bi još primedbi ali neka prostor i drugima.

 6. Stanimir каже:

  Evo još jedno pitanje : Ko će biti ekipa ? Da li da igraju ekipe klubova ili ekipe mesta ? Iz Novog Sada mogu igrati ekipe klubova ali negde u manjim mestima gde ima naprimer dve osnovne škole morala bi igrati ekipa celog mesta jer svaka škola ne može imati dovoljno zainteresovanih šahista.
  Još je pitanje: Kako ćemo znati da li u ekipama igraju igrači koji su stvarno na listi ili njihovi drugari koji nisu članovi ekipe ?

  • Vukašin каже:

   Stanimire evo vam moj živi primer,Bajsa ima jednu školu i svih 38 učenika su članovi šah kluba ,,Segi Lajoš,, a njih 17 su i registrovani u ŠS.Vojvodine i nastupali su u medu opštinskoj ligi Subotice,a ovo što kažete kako cemo znati dali je igrač ili neko drugi od drugara,i ovo je vrlo jednostavno,moji clanovi kluba su priložili fotografije i rodni list sa potpisom i saglasnost roditelja. Ovu pristupnicu sam lično sam radio mogu vam poslati ako ste zainteresovani.

   • Strahinja каже:

    To o proveri identiteta je rešivo kako Vi kažete. Ali meni se čini da su ovi drugi zahtevi neizvodljivi.Koja škola ima 5-6 jakih pionira u 7 ili 8 razredu, naravno ako želi da se takmiči i postigne uspeh .Jer igrati sa decom od 10 godina u ekipi nema smisla pošto nemaju šanse i sem nekih izuzetaka nisu ravnopravni.
    Moram još nešto da primetim.Mnogi ljudi koji vode klubove kao predsednici ili se bave učenjem dece i organizacijom turnira najčešće ne koriste internet. Ovo je velika smetnja u komuniciranju sa organizatorima turnira,Savezima, šahovskim sajtovima, obaveštavanjem i slično. Prekjuče sam pričao sa jednim čovekom koji je za ovu ligu zainteresovan i on mi reče da koristi internet naravno, a kad sam ga pitao za mejl adresu onda nije znao da mi je kaže, jer eto tu malo kuburi.
    Ne želim ni slučajno da ga potcenim ali u savremeno vreme treba savremena oprema savremeni način učenja i savremeni učitelj.

 7. Родитељ каже:

  Ја нисам по природи скептик и мислим да г Вукашин има добру вољу али је питање шта ми желимо том лигом. Ако желимо да нам деца 1-4 разред па чак и 5-6 играју, то онда не може бити у лиги, већ као и досада с времена на време. Не треба упоређивати Јо Пајташ или ово такмичење у Врбасу са стварном и озбиљном лигом. Званична лига захтева врло озбиљне и чврсте услове и правилнике. Кад се игра, ко игра,ко може а ко не може играти, услови у којима се игра, да ли има одлагања мечева, трошкови судије, трошкови пута, надокнада водитељима такмичења ако нису волонтери.
  Ако ипак хоћемо лигу онда би морали имати 5-6 озбиљних играча у екипи за тај ранг а то ретко која школа има. И ове постојеће школе шаха највише имају децу из нижих разреда а за њих није потребна нити је одговарајућа никаква лига.
  Не желим да кочим али мислим да о овом треба озбиљно размислити.

 8. Jovanović Predrag каже:

  Pozdravljam učesnike diskusije a posebno g Vukašina koji je vredan šahovski radnik i želim da predložim svima koji su idejni tvorci ove ideje da im ligu napravi Šahovski savez opštine Bačka Topola a mogao bi i Somborski Savez. Ne treba tražiti od ŠS Vojvodine da to organizuje već da podrži ovu akciju. Razlog je da ŠSV ima zadatke Statutom propisane -a to su lige,turniri i kup i međunarodna takmičenja koja mora održati a naprimer Bačkotopolski savez ima zadatak da organizuje šahovski život na svom terenu, pa eto mu prave prilike da se pokaže, jer on ne mora da organizuje određena takmičenja, već treba sam nešto da smisli i uradi..

 9. PREiskreni каже:

  Pre svega želim da istaknem da je ideja dobra ali ne odgovara svakom. Moglo bi biti mnogo koristi za šah ali možda i ne za pojedince. Naprimer voditelji šahovskih škola nemaju nikakve koristi od ovoga jer bi se vrlo brzo pokazalo kakvi su oni učitelji šaha kada bi se gledao plasman njihove ekipe. Bolje im je kao što je sada. Trener A ne vodi učenike gde ih vodi trener B i bolje prođu puleni i jednog i drugog.

 10. Novi Sad каже:

  Mislim da ovo definitivno nije dobar predlog za decu ispod 14 godina… Ja imam dvoje dece koje oboje igraju sah, od toga jedno vrlo ozbiljno, Da ne pominjem sad rezultate posto ce svi koji se bave decijim sahom znati ko je u pitanju.. Da bi mogli ozbiljno da igraju i da imaju adekvatne protivnike moralo bi se podeliti po fide sistemu (8,10,12,14,16,18) a mislim da je to nemoguce. takodje bi trebalo igrati po pravilima standardnog saha.. A da bi deca od 8 godina u nekoj decijioj ligi igrala protiv dece od 15, to moze i u odraslim ligama.. Ima boljih igraca od 15, 16 godina nego pojedinih u odraslim ligama..

 11. Živko каже:

  Ovo zbog uzrasta dece ne može adekvatno da se napravi.Gore je već neko napisao da bi u toj ligi u ekipama igrali uglavnom najjači igrači a oni su uglavnom stariji tj 7 i 8 razred uz nekoliko izuzetaka. To znači da bi gro dece igralo kao i dosada povremeno kad neko napravi takmičenje a samo ovi stariji bi bili obuhvaćeni ligom.
  Takođe se slažem sa gospodinom Predragom da bi takmičenje u nekom od prihvatljivih oblika trebalo da organizuje opštinski šahovski savez jer on zato i postoji da nešto radi.

 12. Дуле Петроварадин каже:

  Нажалост овде се не појављују други заинтересовани за ову идеју које је спомињао г Вукашин. Волео бих да знам шта и они мисле и да ли стварно сви које је он набројао озбиљно могу и желе да играју.

 13. NEiskreni каже:

  Pozdravljam, ovakav nacin diskutovanja, za razliku od prepucavanja sto se uglavnom radi, uz sve ucestalije vredjanje, pretnje i slicno. Hteo bih da iznesem par recenica na ovu temu. Prvenstveno se radi o deci sedmih i osmih razreda. Do tih razreda se jasno pokaze da li je sah samo zabava, hobi, opsesija pa cak i buduca profesija. Znaci dete u tim godinama, ako je ostalo u sahu i bavi se vec godinama sahom, je vec formiran sahista koji tezi da napreduje i ne predstavlja mu izazov igranje decje lige, kad vec moze da igra u seniorskim ekipama i „pobedjuje matorce“. Deca hvala bogu brzo napreduju, preko interneta je dostupna sva sahovska literatura, razni sahovski programi, puzzle, zadaci, sajtovi gde se igra online sah. Njihovo znanje prelazi okvire decje sahovske lige. Zamislite sledecu situaciju da mali Omorjan (koji i nije sedmi razred ali je jak igrac, izvinjavam se njegovom roditelju sto spominjem ime decaka ali iz najboljih namera), otputuje recimo u mesto X, da igra ligaski mec sa svojom ekipom. Trener ekipe X znajuci da ce on igrati prvu tablu, „zrtvuje“ igraca koji je najtanji u sahu, jer ako ekipa gubi svejedno bod na Omorjanu neka izgubi najslabiji igrac, ostali mozda nesto izvuku od drugih. I tako nekoliko puta. Da li ce Dejan pozeleti da se i sledece godine takmici u takvoj ligi. Mozda je ovo ekstremni primer, s obzirom na snagu Omorjana. Medjutim, vremenom ce doci do gubitka interesa dece da putuju i igraju ligaski sah. Sledeca stvar. Turniri imaju razne nagrade:medalje, knjige, pehari, diplome, majice i slicno. Deca to vole. Dobije medalju to je njihov cilj u tim godinama *mislim na nize razrede“, mozda cak i jaci igrac ce ucestvovati recimo da popuni svoju kolekciju.
  Mozda je resenje da klubovi koji organizuju turnire, to rade u uzastopnim vikendima. Da se unapred zna kog datuma je koji turnir i da to ide subotom za subotom. Na taj nacin dobijamo nesto sto lici na ligu ali i dalje su turniri. Uvede se neki sistem bodovanja i rangiranja i na kraju se proglasi pobednik. Znaci ne mora da znaci da ce pobediti ekipa koja ima najjace igrace nego sansu imaju i oni koji su redovniji na turnirima. Liga bi dovela i do toga da samo ista deca igraju a ostali ne, stvarala bi se netrpeljivost medju malim drugarima, jer svako voli da igra za ekipu. Mislim da su turniri mnogo bolji, i to da se organizuju iskljucivo u kategorijama predskolci, I i II razred, III-IV i tako dalje. Druzenje je bolje ima vise dece, masovnost semedijski bolje isprati, postoje nagrade, ligasko takmicenje bi se zanamrivalo jer nije isto kad na vise mesta igra desetak igraca i kad na jednom mestu igra 70 igraca. Nadam se da nisam udavio u preopsirnosti i da su me ostali diskutanti „pohvatali“

 14. Roditelj pacer каже:

  Među gornjim nik- ovima nisam primetio nijednog šahovskog učitelja ili trenera koji radi sa decom. g NEIskreni je po mom mišljenju potpuno u pravu. Sviđa mi se i onaj predlog da se organizuju turniri koji se ne preklapaju u terminima. A što se tiče prave lige nisam za nju, već da se organizuju kao i dosada turniri. Teško je i to da se saberu uspesi sa raznih turnira pa da se proglasi najbolji jer nisu svi turniri jednake jačine i sa istim učesnicima. Kad bi uveli to sabiranje različitih turnira (kao baba i žaba) onda bi opet devalvirali uspehe nekog trenera a nekog precenili a i nemamo određena merila za to.
  Pozdravljam sve učesnike diskusija i ova tema je vrlo konstruktivno prihvaćena i stvarno vrlo mi je prijatno da čitam o ovom.

 15. Miladinov каже:

  Da bi sve bilo jasnije, ja sam poslao mejlove na 15 adresa ljudima koji rade sa decom a nekima koji ne koriste internet sam poslao pisma i dao link ove diskusije da mogu ipak sa nekim ko ume oko interneta da pogledaju šta ljudi misle. Lično sam se zauzeo i razgovarao sa sekretarom ŠSV o ovoj ideji. Posle toga sam ovde postavio ovu temu. ŠSV pozdravlja ovu temu i ideju ali smatra da je kalendar takmičenja koju organizuje vrlo gust a da treba proveriti da li je ovo prava stvar, ustvari kakvi će biti efekti a šta se mora sve uraditi da bi se ideja realizovala.
  Zbog ovakvih korisnih ideja i mogućnosti postoje opštinski šahovski savezi koji bi trebali da prihvate ovu ideju i da pokušaju sa realizacijom u možda nekoj drugoj formi ako ova nije potpuno odgovarajuća. Naravno da ŠSV daje podršku svim naporima za organizaciju što većeg broja takmičenja ali nosioci bi za ovakvo takmičenje trebali biti opštinski savezi.
  Ovo je rezime razgovora i ne koči realizaciju ali ŠSV ne može ovo organizovati u predloženom obliku i ne želi da opštinskim savezima smeta u njihovim naporima.
  Verujem da postoji više načina da se poboljšaju uslovi i poveća broj dečijih takmičenja pa predlažem da se diskusija nastavi

 16. Šahista iz Panonije каже:

  Malo me strah od angažovanja opštinskih saveza da nešto urade. Imali smo ovde na sajtu mnogo diskusije i primera za pojedine saveze kako „rade“.Međutim i tome se „radu“ može stati na put izborom novih ljudi i sposobnih predsednika.Savetujem g Vukašinu iz Bajše da pokrene akciju kod svog opšt saveza i da se nešto uradi.

 17. Vukašin каже:

  Pozdravljam sve učesnike u diskusiji i komentarima ovog predloga o osnivanju dečije lige.Bilo bi dobro da izadjemo sa punim imenom i prezimenom i da izbegavamo vredjanja. Vidim da se spominju Opštinski savezi apsolutno se slažem sa tim predlogom,samo savezi ili ne žele ili nezainteresovani su.evo ukratko da odgovorim šahisti sa Panonije situaciju u B.Topoli,Licno sam u više navrata pokušao da ostvarim klubska prava i tražio sam prostorije gde je taj savez nema ih nigde.Ranije je postojao Zajednički šahovski savez ,B.Topola i Mali Idjoš pa se ugasio u medju vremenu je obnovljena registracija 2012g ali za to ni jedan klub nije obavešten ni ko je predsednik ni ko su članovi upravnog odbora, tražio sam statut od bivšeg sekretara tog saveza a sada se ispostavilo daje on novi predsednik. Da nebih duzio i zamarao ostale ucesnike samo da kazem biće osnovan novi ŠS.B.Topole i Mali Idjos inicijativni odbor postoji i svi klubovi saveza ce biti obavešteni o radu i samom osnivanju novog saveza gde ce biti pozvani na sam dan osnivanja da biraju i da budu birani.

  • Maćaš B Topola каже:

   Vrlo je lepo g Vukašine što želite da raščistite situaciju u Vašem savezu. Međutim iznenadićete se kako su ti neradnici po savezima žilavi i ne dopuštaju niti da im se bilo šta zameri, niti da ih se zameni. Sem toga vi možete samo praviti novi savez a onda ćete videti nezainteresovanost klubova da vam se priključe. Želim vam uspeha u vašoj nameri.
   Nisam pristalica ličnog predstavljanja ovde jer možemo s nekim pokvariti dobre odnose ako ga kritikujemo.

 18. Poruka za Miloša iz Sivca каже:

  Poruka za Miloša koji kaže da je iz Sivca:
  A ko vama smeta da pravite šta želite i kako želite i čak i da nazovete kako hoćete? Gde vidiš u tekstovima da je savez protiv?
  1-Napisao si : Ово је такмичење шаховских клубова школе немају везе са овим
  A koji to klubovi imaju toliko dece kao redovne registrovane članove sem par njih ? Neki klubovi imaju jake seniore a vi želite mnogo dece šahista.
  2-napisao si: Е мој Вукашине, па видиш да Шаховски савез боли она ствар за децу њима је у интересу да узму паре а децу ко шиша дс+а се Председник ШК.Сивац није досетио ове идеје ШС. …………….
  Treba malo da se kontrolišeš i da pišeš pristojno a inače ne treba ovo da radi Savez Vojvodine već vaš lokalni koji ste izabrali i koji postoji i gde rukovode vaši prijatelji i tamo treba da se obratite za saradnju..
  3 napisao si Јесили ти нормалан па ово је дечија лига ово нема никакве везе са овом лигом и шта ти очекујеш да дете које иде други разред има легитимацију јеси ли ти нормалан. а што се тиче екипа у Сивцу планирамо да ће бити 7 екипа
  A kako misliš da sprečiš da neka deca iz drugog mesta ne igraju za tuđu ekipu ? To može samo registracijom.
  4 napisao si Pošto sma iz Sivca i upućen sam u ovo jer sma u Upravnom Odboru ŠK Sivac turnir će sde održati bez obzira na to šta šahovski savez misli jer sve je dogovoreno 6. decembra je 1. kolo u Sivcu učestvovaće 7 ekipa
  i još si napisao Најгоре је то што у општини Кула нема ниједан шаховски клуб где раде са младима једино у Сивцу има преко 80 активних пионира који свако вече долазе редовно у Клуб а турнир ће се одржати без обзира шта мислио Копања и шаховски савез 1. коло је 6. децембра пријавиле су се екипе имаће их 7
  Gde se to Savez izjasnio da je protiv ? Ti nisi dobro pročitao ostale diskusije .
  Pravite turnire koliko hoćete. To može biti samo korisno. U decembru u Novom Sadu ima svakog vikenda veliki dečiji turnir i ovde se niko zbog toga ne svađa i ne izmišlja da to nekom smeta i ne misli da je postao najvredniji na svetu.

   • Neko каже:

    I ja mislim da je tako kako kažeš. Oni su imali jaku seniorsku ekipu koja je ušla u drugu ligu i onda su se setili da odustanu od igranja u drugoj ligi, već da je bolje da prave dečija takmičenja jer se za to lakše nabave pare a nešto kapne i organizatorima.Prvo su ušli u drugu ligu a onda lepo ukinuli seniorsku ekipu. Baš im hvala.

 19. Domaći izdajnik каже:

  Čudni su neki ljudi. Sad su oni izmislili toplu vodu.Takvi turniri koji su oni „izmislili“ igraju se već 50 godina. Oni mogu da naprave ligu šampiona ako hoće svoj turnir tako da nazovu ali svi malo prosvećeniji znaju šta je liga a šta je obično tamičenje male dece.

 20. Vukašin каже:

  Pažljivo pratim i čitajuci sve više sam uveren da ipak postoji velika verovatnoća da uspemo u ovoj ideji da osnujemo ligu dece. Zamolio bi MILOŠA iz Sivca da ne komenterise na ovakav način i sa uvredama,mogu samo da mu prenesem iskreno imamo podršku ŠS.Vojvodine,ŠS,Srbije ubeđen sam daće se i sam g.Miroslav Kopanja zaloziti za ovu našu zamisao ali gospodo draga nemožemo sve preko noći treba vremena uspećemo verujte.Evo i g.DULETU iz Petrovaradina da kažem da sam dobio uverenje još 4 ekipe koje žele učestvovati u ligaškom takmičenju sa ovim predlogom za ligu dovoreno je u Bajši na ,,TURNIRU PRIJATELJSTVA,, 12.04.2014g a zvaničan dopis,predlog sa svojim komesarom o kome nisu nikoga konsultovali u svakom slučaju sve zainteresovane ekipe če se izjasniti,birati i da budu birani Ja lično imam veliko poverenje u naše čelne ljude u ŠS da će ovaj predlog razmotiti i razraditi plan i nači odigravanja dešije lige pozdravljam sve učesnike u diskusiji i komentarima .

 21. Miladinov каже:

  Pozdrav za Vukašina i njegove diskusije. Naravno da ŠSV podržava sve organizatore turnira i za decu i za seniore a i neke treće. Stvar je u tome da ŠSV ima svoj kalendar takmičenja i ne može mimo njega da radi, osim da podržava te turnire i organizatore. Ovo znači da može svako da organizuje turnir za koji ima kapacitete ali kada to treba da preraste u nivo pokrajinskog događaja tu je nadležan ŠSV. Nažalost to nije svima jasno. Moj savet je da pravite taj vaš turnir i nazovite ga kako želite a čim to preraste lokalne okvire onda će ŠSV da pomogne na više načina. Za ovo što se kod vas događa dovoljan je aktivni šahovski savez opštine

 22. Redakciji poznat каже:

  Pohvala za sve koji organizuju turnire. Ne treba niko da bude na kraj srca pa da traži sitne zamerke onima koji se trude oko organizacije a mogli su kao većina drugih da sede i viču kako niko neće da radi. Danas sam obavešten o održavanju u decembru dva velika dečija turnira u Novom Sadu i u vezi toga sam proveravao ko sve trenira decu u Vojvodini u vidu neke šahovske škole. Imamo 21 šahovskog poslenika kojima rade ove škole , što je za svaku pohvalu. Još ima nade za naš šah

 23. Ž. M. каже:

  Pozdrav svim diskuntantima, a posebno onim ljudima dobre volje koji istinski žele dobrobit našem šahu, naravno dečjem, a prvenstveno mislim VOJVOĐANSKOM, jer smo svi mi, na silnim takmičenjima, družeći se, upućeni jedni na druge. Vidim da se takva polemika i vodi, pa nešto i nisam ni primetio naše šahovske prijatelje-diskutante ispod Dunava i Save -što je i normalno, jer i oni žele dobre stvari za svoju decu, ali – u svojoj sredini).
  Poštujem svačije mišljenje, pa čak i onih koji možda nisu dovoljno verzirani, odnosno dovoljno upućeni u problematiku dečjeg i omladinskog šaha. Nekada nije bilo moguće da se čak i pomene, a ne izjednači važnost trenera i roditelja, jer se uvek znalo – ko je ko! Ali, u današnje vreme, posebno sa dominacijom informacionih tehnologija, stiče se utisak da je to, takoreći – izjednačeno! Pa se onda desi, kao što je to bio slučaj na veličanstvenom finalnom turniru dece u Batajnici, da jedna (ishitrena, pomalo neartikulisana, ali, opet – prirodna, „roditeljska“) reakcija, za rezultat da, da svi moraju napustiti salu za igru! Pa, čak i treneri koji bi svoje prisustvo partijama svojih pulena, iskoristiti za usavršavanje učenika, a kojima nikada nije ni „palo na pamet“ da ni reakcijom, a kamoli šaputanjem naruše prirodan tok partije. Razlika je ta, da se treneri najčešće ponašaju tako da im je (uglavnom) svaki učenik podjednako drag (uz, opet, malu dozvolu da više simpatišu one najbolje u svojoj školi), dok sa roditeljima nije takav slučaj, jer će, naravno – favorizovati svoje dete! To je činjenica.
  Kada sam, u razgovoru sa trenerom iz Sivca (mislim da je bolje reći organizatorom škole šaha), a posle njegovog iznošenja same ideje o Ligi šahovskih škola Vojvodine, onako, sa tzv. „a-tempom“ podržao ideju. Kada su mi date preporuke-instrukcije, kako su takoreći svi podržali ideju…, prvo sam reagovao na sledeći način: „Nema problema, i Novi Sad će imati svoju ekipu. Dogovoriću se sa drugim trenerima. Biće sve dobro, a i lično podržavam.“ Ali, na opasku da učesnici moraju da budu iz jedne šahovske škole…, postavio sam i sledeće pitanje: „Da li je organizatoru važno održavanje Lige, ili to ko će pobediti? Nije isto kada se na određenoj tabli suprostave deca gde je razlika četiri-pet godina!“
  Lično, uvek sam se trudio (i ceo život posvetio edukovanju mladih šahista), da uvek u prvom planu bude školovanje dece, odlična ideja, organizacija, a na turniru pobede najspremniji i najbolji!
  Mislim da je preuranjeno i pričati sa takvom važnošću o Ligi, a kamoli i odrediti termin održavanja. Moja najdobronamernija sugestija je bila ta, da se sastanak svih zainteresovanih za učešće obavi na prdstojećem KADETSKOM, i da se utanače propozicije: na koliko tabli, koliko dečaka, koliko devojčica i koje su starosne dobi? Mi, u Novom Sadu, imamo bar troje vanserijskih talenata: Dejana, Anju i Lava, ali i nekoliko njih koji su blizu njihovim kvalitetima (da ne nabrajam…).
  Dajte, da se dogovorimo! Ali na kadetskom…
  Inače, mislim da ta dobra ideja može doći na velike prepreke zbog glomaznosti. Lično sam, u Novosadskoj ligi, u prvi tim Dečjeg šahovskog kluba „Kapablanka 1992“ ubacio sve svoje najperspektivnije učenike ( i sam igram za istu ekipu), pa je moja preporuka da pokušate i vi, u svojim (manjim) sredinama. Mali šahisti će vam biti zahvalni, a i njihovi roditelji. I što više roditelja uključite u rad škole… Kao na radnoj akciji.
  Vidimo se na Kadetskom!

 24. Roditelj budućeg majstora каже:

  Šta je sa rezultatima sa tzv „lige“ u Sivcu 6-12-2014 ? Ko je pobedio ? Koliko je dece bilo? Kad je sledeće kolo?

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod objavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.