Obavezni omladinac u ekipi – da ili ne


PIŠE GOST pod nikom KONTRAŠ

Zahvaljujem se moderatoru na ustupljenom prostoru i pozdravljam sve čitaoce mog teksta i ovog sajta.

Tema o kojoj pišem nije uopšte nova i nekomentarisana ali s vremena na vreme se ponavlja zavisno od pritiska pojedinih ljudi  koji se bave šahom.

Radi se o temi koja izaziva žučne komentare i diskusije i u redovnim šahovskim kontaktima a i na medijima.

Podsećam da je nekada ne tako davno postojala obaveza da u beton ligama mora da igra omladinac do 20 godina na osmoj tabli uz seniore.Ta obaveza je bila uvedena bez pitanja klubova i onda se tako igralo.  I sada obaveza postoji u nekim ligama gde su to izglasali klubovi učesnici. U Novosadskoj ligi obaveze nema jer se klubovi nisu izjasnili da to žele. O načinu uvođenja ove obaveze ne bih da pišem i svejedno mi je.

Želim da upitam sve ove što se žučno zalažu za ovu opciju – koja je korist od toga da na silu guramo neko dete da igra na osmoj tabli u seniorskoj ligi.

Uporedimo šta je bilo nekad i da li je bilo koristi i ovo sada ako se uvede ta obaveza. Takođe uporedimo i „napredak“ u ligama gde igraju deca na zadnjoj tabli. Nema napretka jedino neki klubovi igraju bez omladinca i gube kontumacijom.  Oni koji zagovaraju ovu opciju kažu da će to doprineti da više dece i omladine igra šah i to sada svi kažu iako to ne mogu da dokažu.

Ova opcija neće naterati nijedan klub da radi sa decom da bi imali omladinsku tablu. Sa decom radi onaj ko to želi i radiće bez obaveze stavljanja na osmu tablu.  Sve će se svesti na to da se omladinci ili deca pozajme na dvojnu registraciju od nekog drugog ili se postavljaju u ekipu svoja deca koja i ne znaju da igraju ali su na broju u ekipi. Ovde sam na sajtu čitao kako je šk Anpasan registrovao neku službenicu iz računovodstva da popuni žensku tablu a imamo i sijaset slučajeva da u ekipama igraju razna deca samo da se ispuni obaveza.

Ko ima koristi od uvođenja omladinske table?

Pa imaju oni koji „treniraju“ decu jer im kane neki dinar kad prodaju svog šahovskog učenika na dvojnu registraciju ili kad učenik ode svojom voljom. Koristi imaju i ta deca koja prelaze u klubove jer eto da dam  primer onog klinca koji je igrao u Adicama za pare, pa prešao u Bubamaru isto za pare i sada igra za Srbobran takođe za pare. Molim odgovor  koja je  korist i čija je korist od tog igranja. Ovde sam na sajtu čitao i jedno mišljenje čoveka koji pita a zašto se ne uvede da igraju po dva omladinca jer bi onda „napredak“ bio dupli.

Jedan me je kolega na poslu pitao da li mogu da zamislim da u bilo kojem sportu  mora da igra žena i omladinac u muškoj ekipi. To nema ni u jednom sportu,  jedino su šahisti pametni. Ovde podsećam da je neko ipak bio pametan pa se prva  i druga liga u šahu igra na 6 tabli bez „dodataka“. Zato mislim da treba odbaciti ideju uvođenja omladinske table u ekipu a ko želi može da stavlja koliko želi omladinaca u ekipu.

16 thoughts on “Obavezni omladinac u ekipi – da ili ne

 1. Smislovski каже:

  Kad vidim ovako argumentovano čini mi se da nema mesta ozbiljnoj polemici.

  PS
  Izgleda logično da ne bude tzv. omladinskih tabli, a pošto kod nas ide sve naopako – znači biće obavezne 😀

  • Krawasaki каже:

   Stvari su argumentovane ali ovu obavezu guraju sitne duše i šićardžije, koji žele da oni budu važni što rade sa decom bez ikakvih rezultata a još roditeljima i uzimaju po 15 evra mesečno i zaluđuju ih da deca napreduju. Doduše rezultata ima, jer sva deca osvoje po neku kategoriju pa se time roditeljima mažu oči kako dete napreduje.

 2. Деда Станко каже:

  Погледајте само ко су тренери деце у Новом Саду. Има један ФМ са рејтингом као МК који бар зна да игра а ово остало све пацери. И онда њему даш месечно 15 евра и очекујеш шаховског Ђоковића од свог детета.

  • Smislovski каже:

   Da li vi to hoćete da osnovcima časove drži velemajstor, pride fakultetski obrazovani FIDE akreditovani trener? Kvalitet karaktera i specijalizovanost za dečiju psihologiju niko ne pominje.
   Ne ulazeći u vrednost i cenu 30 min. takvog treninga, po meni to bi bilo čisto rasipanje.

   A svako dete je zasebna priča po šahovskoj (ne)talentovanosti. Teško je meriti kvalitet trenera po rezultatima šahovskih početnika.

 3. Lajoš каже:

  U članku piše
  . Zato mislim da treba odbaciti ideju uvođenja omladinske table u ekipu a ko želi može da stavlja koliko želi omladinaca u ekipu.
  x.x.x.x.x.x.
  Ja bih želeo da kažem moje mišljenje. Ne znam ko sprečava ovog glavnog zagovarača uvođenja omladinske table, da umesto prekaljenih pacera iz svoje ekipe ubaci decu i to njih više koji su još veći paceri. Pomislim da je to ustvari potez pakosti jer sada penzioneri moraju da traže omladinca- dete da im igra ili još par klubova koji jednostavno nemaju koga da stave i gubiće partije kontumacijom što im neće ni smetati.

 4. Кафућино са соком од ђуса каже:

  Овде је ствар пренадувана. Зашто шах клуб било који, треба да води бригу о младима изнад свог нивоа. У клубу треба да има младих ако је то могуће али бригу о младим нараштајима води Савез који од државе за то треба да добија и новац. Није брига председника клуба најниже лиге да ли ће шах у Војводини имати довољно младих већ је то брига Савеза и зато се праве сада толики турнири за децу и преко министарства а и без њега. Ово натурање обавезе је притисак на здрав разум. Сем тога не може се донети већином гласова клубова одлука о натурању ове обавезе јер то није по закону. Овакве ствари решавају такмичарске комисије ШСВ а на предлог нижих органа или на захтев СВИХ клубова из једне лиге.

 5. Maks каже:

  Stvar je jasna. Treba uvesti obavezu igranja omladinske table u svim rangovima i zabraniti dvojne registracije. Tako da bi svi klubovi bili u obavezi da prosiruju sah na mladje, ukoliko nece ne moraju bice kaznjavani oduzimanjem jednog partija poena po mecu. (Ove dede sto se bune su sebicni, zar nije lepo kada prenose svoje znanje na decu). I nije neka kazna.. S druge strane ne bi se pricalo o nikakvoj dobiti odredjenih klubova koji imaju sah skole. Znaci na omladincu je da odluci da li ce da igra sah za svoj klub kao redovna tabla i igrati sa mozda i jacim igracima ili ce sedeti u jacem klubu u visem rangu gde ce igrati omladinsku tablu i suocavati se sa mogucnosti da igra i neke nekvalitetne partije sa vrsnjacima slabijim od sebe

  • Hojra Telep каже:

   Kakvi i koji bi klubovi bili u obavezi da prosiruju sah na mladje ? To bi samo bio pritisak na budjelar predsednika kluba koji nema omladinca da plati i kupi. A ti omladinci bi se od malena ucili da para vrti gde burgija nece.

 6. Artemije каже:

  Treba uvesti obavezu tog omladinca i u druge sportove, naprimer rukomet ,vaterpolo i slicno A treba i uvesti obavezu zenske table u svim ligama . Što su devojcice losije od decaka?

 7. Бата каже:

  Шта сте се тако узбунили. Ми смо већ договорили убацивање тог омладинца од идуће године. Ко нема омладинца нека га плати и набави или нека губи поене. Ваљда треба и наш рад са децом да се вреднује па да лепо распоредимо децу по клубовима али ипак за ситније паре

 8. Dobronamerni posmatrač каже:

  Neverovatno je sta sve ljudima pada na pamet. U istoj ekipi igraju i juniori i seniori i seniorke ili juniorke. To je obicna budalastina !! To nema nijedan sport. Moglo bi u pikadu i streljastvu i jos nekim sportovima ali pitam se sta je tu cilj. Da li je cilj da oni koji nemaju dovoljno jakih seniora podmetnu nogu onima koji imaju pa ovako u ekipi ne treba svih 8 nego sedam seniora i jedno dete. Najsmesnije je da ekipu penzionera neko tera da imaju omladinca ili da rade sa decom a oni nisu sposobni da rade jer inace ne bi bili u penziji.
  Mozda je ovaj izum fabrikovan od onih koji zele da zarade na deci koju vezbaju i koja odjednom postaju trazena kategorija igraca. Gde je tu korist za sah osim za prodavce decijih clanskih knjizica.

 9. Рукометаш бивши репрезентативац каже:

  Колегин син је ишао на часове тениса залуђен Ђоковићем и кад је колега видео да је учење тениса обична мамипара хтео је да испише дете. Онда је тренер почео да тврди како је мали вансеријски таленат и да има најбољи бекхенд од све деце у школи тениса и слично. Потрајало је још мало и онда га је исписао са тениса и уписао на шах код једног тренера познатих у граду. Ту иде већ дуже време и плаћа редовно али не види да дете нешто напредује кад син не може са оцем да игра равноправно а отац је шах научио кад је био на неком камповању на мору. Кад је питао учитеља овај је рекао да учење иде споро а ето видно је напредовало дете јер је освојило неку четврту категорију !! Ишао је мали и на нека дечија такмичења у Новом Саду али и у Врбас и још негде и стално има малер па га сви победе а тренер се ипак јако узда у његов таленат. Онда се колега распитао ко су ти дечији тренери јер је хтео да промени тренера и сазнао је у Пашићевој улици да ниједан од тих који сада тренирају децу није званични тренер већ су сами себе назвали тренером Питао је мене о томе и ја сам му рекао да по закону о спорту децу не смеју тренирати они који немају завршен факултет и тренерску диплому али таквог човека он не може наћи у НС па људи раде на црно и зато су такви и резултати. Код нас у рукометном клубу се зна ко је тренер и он има папире и образовање и све иде како треба.На крају сам колеги рекао да дете доведе код нас у рукометни клуб.

  • spetar каже:

   Postovani rukometasu bivsi reprezentativcu (da nije Rnic Vujovic ili neko drugi)
   To stoje vaseg kolege sin krenuo da trenira tenis .Mozda mu je to roditelj nametnuo racunajuci ako je talenat treba brzo da se obogati.Drugo namecanje u igri saha moze biti veliki talenat,u svakom slucaju bez literature sahovske se nista nepostize.Koliko je meni poznato da Novosadski sahovski klub ima vrhunske igrace i ljude koi su sposobni za obucavanje u sahu.Sto se tice Fakultetskih obrazovanja sa trenerskom diplomom.Sa sigurnoscu ih mozete nabrojati na prste mislim u celoj Srbiji.Svi svetski sahovski velikani nisu ni culi za fakultet a kamoli za Diplomu sahovskog trnera.Oni Citaju Igraju I analiziraju partije i tako postizu vrhunske rezultate.Nezaboravite da za sve treba vremena.Postepeno se ide sa cetvrte trece druge i prve kategorije.Za te titule treba itekako vremena kadase to savlada .Trudi se za Mk-I Fide majstora itako dalje.Neznam sta vam to znaci na CRNO.AKO SE ZNA U GAMBITU DA SE POVLACI PRAVILAN POTEZ PROTIVNIK TAKODJE POVLACI PRAVILAN POTEZ KAKO SE MOZE OKARAKTERISATI DA JE NA CRNO.TOJE SASVIM ISPRAVNA OBUKA.Lep je sport i rukomet bavio sam se i rukometom obucen nastavnikom Vuksanom sa njegovom obukom sam postizao vrhunske rezultate i u inostranstvu.Covek nije bio Fakutetski obrazovan al je znao da obuci.Nevezano za ovu Sportsku temu iz privatnog zivota dozivljaj.Nebi se izjasnjavao sa strucnom sposobnoscu a dokumentaciju koju sam dobio od firme koja je propala predao sam uz molbu za novo radno mesto u drugu firmu Nemacka.Odgovor je glasio da ZEUGNIS neznaci za njih nista nego da uradim praktican rad do 15 casova tada ce doci sef na razgovor samnom.Poverujte mi kada je video rad koji mije zadat nisam mogao da verujem glasioje.Mozete odma da pocnete da kod nas radite kazite koliko zelite satnicu.Ako sam tada imao 56 godina bio sam primljen i useo sam da docekam penziju.DIPLOMA MI NIJE ZNACILA NISTA

 10. Рукометаш бивши репрезентативац каже:

  Поштовани спетре ја сам написао ово јер видим да се у шаху много ради на орук и многи нестручњаци воде главну реч и чупају лову. Није доста што варају родитеље деце већ желе цео систем да промене ради неке своје личне користи.

 11. SK Dame каже:

  Smislovski kaže:
  14/07/2015 u 23:45

  Da li vi to hoćete da osnovcima časove drži velemajstor, pride fakultetski obrazovani FIDE akreditovani trener?
  ………………
  I to ima prijatelju. GM Kosanovic drzi kod Deke u SK Dame casove deci i ne smeta nista sto on nije neskolovani MK. Nemam nista protiv bilo koga ko uci decu ali kad bi roditelji znali za Kosanovica ne bi im deciji trener bio slab MK (necu da imenujem jer se ni ja nisam predstavio).
  Pozovi telefonom u SSNS i napravi se da si roditelj, pa pitaj za sahovsku skolu i odmah ce ti preporuciti nekog ko nije trener ali je njihov.

 12. Predsednik šah kluba Bačka liga каже:

  Mislim da je lepo što ovde razni ljudi različito komentarišu ovu temu. Mislim takođe da ovu stvar treba rešiti tako što će se obavezno nešto promeniti u smislu da ne bude više ovako kako je sada. Niko ne može dokazati da od ovakvog načina angažovanja omladinaca i devojaka ima bilo ko koristi, osim oni koji ih ustupaju klubovima koji ih traže a korist imaju samo i isključivo ti omladinci i te devojke ili žene koje dobijaju novac za angažman. Šahovski savez treba da se angažuje i da nešto promeni svojom odlukom a ako se i to ne pokaže odgovarajuće može se i to izmeniti. Ovako kako je dosada bilo je i još je katastrofa.

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod objavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.