KAKO DALJE SA FINANSIJAMA ?


KAKO DALJE SA FINANSIJAMA ?
Pisao : Milan Miladinov IA
Pošto sam jedan od šrafova u organizaciji liga u Vojvodini dostupni su mi razni podaci koji nisu onima koji rade u klubovima.
Ovih dana smo radili na pregledu i obradi podataka o uplatama klubova za registraciju, kotizaciju i rejting taksu.
Šahovski savez Vojvodine ima oko 160 klubova članova.
Situacija je izuzetno nepovoljna jer 22 kluba nisu uplatila ništa a još oko 30 klubova nisu uplatili sve što je trebalo.
Ovde kao prvo postoji problem sa statusom kluba koji se ne registruje jer kod APR može da mu prestane status sportskog društva i onda ima sasvim druge obaveze i status kao nesportska organizacija a ŠSV je obavezan da prijavi klubove koji nisu registrovani i koji su isključeni iz članstva ŠSV.
Kao drugo ŠSV je dozvolio klubovima da se registruju u produženom roku do 31 maja a to nije dosada bilo primenjivano. Međutim desilo se da ko nije imao novca u roku nije ga imao ni u produženom roku. Svi ti klubovi neplatiše igraju u nekoj ligi kao da je sve u redu.Pošto je rok istekao svi su dobili opomenu i obaveštenje da će biti suspendovani ako do 8 juna na plate registraciju jer neregistrovani klubovi ne mogu igrati u oficijelnoj ligi. Pošto je više nego realno za očekivati da bar polovina ovih klubova neće platiti obavezu i registraciju oni će biti suspendovani i kao neregistrovani biti onemogućeni da dalje igraju. Njihovi igrači u tom slučaju mogu dobiti status slobodnih igrača.
Postavlja se pitanje kako da se reši ova besparica i problem jer lokalne samouprave ili nemaju novca ili recimo daju rukometašima 500.000dinara a šah klub ne dobije ni 5000 dinara . Jedan šahista mi je rekao da je konjički klub kod njih dobio 700.000 din a šahisti ništa. U Novom Sadu davalac dotacija očekuje da klub obezbedi sa druge strane još toliko novca koliko dobije od grada. Nažalost retko koji klub uzima članarinu od članova a većina čak i plaćaju za igrače rejting taksu koja je inače obaveza igrača a ŠSV je naplaćuje od kluba. Sponzori su potpuno nestali što je odraz stanja u privredi. Klubovi u većini opština dobijaju novac u drugoj polovini godine ili naprimer u maju ili junu a trebali su se registrovati u martu. Zato dolazi do ovih problema sa registracijom.
Da li je možda rešenje da se plaćanje registracije i ostalih obaveza premesti tako da klubovi ove godine plate registracija za iduću godinu i to kad te pare ipak stignu od davalaca dotacija. Tri šah kluba su u 2014 godini platila svoje troškove za 2015 godinu i nisu imali problema sada kad nove pare još nisu dobili.

Advertisements

2 thoughts on “KAKO DALJE SA FINANSIJAMA ?

  1. predsednik kluba каже:

    Ideja uopšte nije loša jer pare moramo potrošiti u toku godine pa je onda dobro da platimo makar i unapred registraciju za iduću godinu i izbegnemo iščekivanje para od opštine u sledećoj godini.

  2. Rakic каже:

    Mi smo dobili juče odluku takmičarske komisije da smo isključeni iz lige jer nismo platili registraciju ni ostalo. Šta sad da radimo kad nemamo para a izvisili smo iz konkursa ? U ligi stojimo solidno ali šta nam vredi ako nemamo para da platimo pa nas ne pristanu vratiti u ligu.

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod obavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.