Igranje mečeva u šahovskim ligama bez sudije


IGRANJE MEČEVA U ŠAHOVSKIM LIGAMA BEZ PRISUSTVA SUDIJE

 

Želeo bih da nešto napišem o dogadjajima kad nema sudije na meču. I o tome sam pisao na ovom formu ali želim da malo pojasnim.

Pošto mnogi klubovi iz beton liga nemaju prihode od opštine ili mesne zajednice i kubure sa parama a povrh toga na njihovom terenu baš i nema dovoljno sudija ili delegirani sudija otkaže sudjenje prekasno, onda se desi da sudija ne dodje na meč ili da voditelj lige ne delegira nikoga pa onda klub domaćin nema troška za sudiju.

Prema pravilniku o ekipnim takmičenjima ako nema sudije onda:

  Član    12

Mečeve sude  sudije  delegirane od Šahovskog saveza nadležnog za predmetno takmičenje ili delegirane od strane organizatora takmičenja uz saglasnost nadležnog Šahovskog saveza.

Ukoliko na meč ne dodje sudija koji je delegiran onda se meč na zahtev jednog od kapitena može odložiti a može se ipak održati pod sledećim uslovima: Kapiten domaćina i gostiju se dogovore koje će prisutno lice zamenjivati sudiju i sačiniti zapisnik o meču. O ovome se napravi beleška na poledjini zapisnika i potpišu je oba kapitena. Ako je izabrano lice  šahovski sudija  ono će suditi meč sa svim ovlašćenjima kao i redovni sudija.Ako izabrano lice nije šahovski sudija onda će sačiniti zapisnik sa meča i voditi računa o normalnom toku igre a neće presudjivati  po pitanju pravila igre a biće i svedok ukoliko bude nekih spornih situacija. U slučaju spornih situacija kapiteni će se dogovoriti uz prisustvo izabranog lica o rešavanju spora. Ako to ne može da se učini onda će se napisati izjave oba kapitena i izabranog lica i dostaviti na rešavanje nadležnom organu organizatora takmičenja.

 

Kada nema sudije mogu da nastanu problemi , naprimer:

Pravila igre FIDE

10.1. „Ubrzani završetak“ je faza partije kada se svi (preostali) potezi moraju povući u ograničenom vremenu.

 

10.2. Igrač koji je na potezu može da reklamira remi pre pada zastavice ako mu je ostalo manje od dva minuta. On će pozvati sudiju i može da zaustavi satove. (član 6.12.b)

ili ovo:

9.3. Partija je nerešena na korektnu reklamaciju igrača na potezu ako:

                а. Zapiše potez na svom formularu i obavesti sudiju o nameri da ga odigra, čime u poslednjih 50 poteza oba igrača nije pomeren ni jedan pešak niti je bilo uzimanja,

                b. je poslednjih 50 uzastopnih poteza oba igrača bilo takvo da nije pomeren ni jedan pešak niti je bilo uzimanja.

 

Postavlja se pitanje kome će igrač da uloži svoju reklamaciju kad sudije nema. Zbog toga se i zahteva da na regularnom meču koji se igra u okviru ekipnog takmičenja za prvenstvo države mora biti sudije. Čim se od strane jednog igrača zatraži sudijska intervencija a sudija ne sudi taj meč, tada meč postaje neregularan. Taj eventualno prisutni dogovoreni „posmatrač“ koji izigrava sudiju nije sudija a obično nema pojma o pravilima. To što se obično ne dešavaju problemi na mečevima bez sudije, to je iz razloga što većina igrača iz tih liga ne zna potpuno sva svoja prava kao igrača prema pravilima igre, i ne koristi ih, pa ni ne pravi pomenute reklamacije . Takođe u ligama iz kojih se ne ispada velika većina klubova igra bez ambicija, komotno, jer ako ne mogu biti prvi ne mogu ni da ispadnu.

U drugim sportovima kad nema delegiranog sudije pokuša se naći onaj koji nije delegiran ali je sudija a ako to ne može meč se odlaže.

Ovo igranje bez sudija je nasleđeno iz perioda pre 30-40 godina i još dalje i ŠSV je uspeo da zadnjih 5-6 godina situaciju promeni u 80% slučajeva ali još ima velikih otpora od strane klubova. Klubovi kažu da nemaju novca da plaćaju sudije i njihove putne troškove što je jasno i moguće je. Ali sudijski troškovi ne mogu biti preveliki za klub, jer klub koji nema prihode ili ih nema dovoljno, ne mora ekipno da igra u oficijelnoj ligi, već mogu njegovi igrači da individualno igraju u klubu ili na takmičenjima širom zemlje. Za sada se prihvata i da mečeve sudi domaći sudija ako nema drugog, ali većina sudija su i igrači i radije igraju nego da sude.

Da bi se ublažio zahtev za obavezno prisustvo sudije ranijih desetak godina naročito u Sremu voditelj tamošnje lige je uveo pravilo : „Kapiteni sude meč“.

To opet nije dobro jer kapiten kad igra svoju partiju, ne može i da obraća pažnju na druge događaje a ako ne igra, onda je to obično neko ko ima podosta godina a malo znanja o suđenju. U jednoj našoj beton ligi postojalo je pravilo da zbog premalo igrača koji dođu da igraju, može da igra i sudija koji je član domaće ekipe.

Sad se tu postavlja isto pitanje kako će da presudi taj „igrač-sudija“ kad mu se nešto reklamira a on u to vreme igra svoju partiju i naprimer je u cajtnotu.

U zadnjih četiri-pet godina organizovano je mnoštvo seminara za sudije i dobili smo oko 200 novih sudija ali sudije su uglavnom iz mesta gde već ima sudija a tamo gde smo tanki sa brojem sudija, niko se ni ne javlja. na seminare.

Najveći problemi sa nedostatkom sudija su u MOL Vrbas i MOL Sombor u Bačkoj i u poslednjim ligama u Banatu dok u Sremu nema toliko problema jer ima malo ekipa pa beton lige ne postoje već im je najniža liga u rangu kao Južnobačka ili Severnobačka liga.

Želim da podsetim čitaoce da u svakom sportu koji se igra za prvenstvo države postoje sudije, čak sudije postoje i za bacanje kamena s ramena i u nadvalčenju konopca a samo mi šahisti (ne svi) mislimo da može da se igra i bez sudija.

Za sledeću ligašku sezonu  (2014 god) ŠSV priprema mere da se svuda mora igrati sa sudijama a sudije ako ne žele, ne moraju naplaćivati uslugu i tako častiti svoj klub, ako su naprimer iz domaćeg kluba a voditelj nije mogao delegirati drugog sudiju –nekog sa strane.

Novi Sad 5 12 2013

                                                                                Komesar za suđenje ŠSV

 

                                                                                   Milan Miladinov IA

11 thoughts on “Igranje mečeva u šahovskim ligama bez sudije

 1. ŠK Lipar каже:

  U našoj ligi kad smo domaćini sudi jedan naš igrač koji je položio za sudiju još davno i dosada nije bilo spora nijednom.Slično je i kad gostujemo, opet ne sudi poseban sudija već igrač.

 2. Stanišić каже:

  Kod nas je sudio sudija koji je igrao svoju partiju i onda je jednom njihovom igraču zazvonio mobilni
  Naš igrač je tražio pobedu ali pošto je sudija bio njihov, on je rekao da nije fer da neko tako dobije partiju i ubedio je našeg kapitena da se igra dalje. I naravno dalje se igralo i naš igrač je izgubio partiju. Posle je rečeno da je „prošao voz“ i da nema žalbe posle izgubljene partije.

 3. Igrač iz Gložana каже:

  Mi smo imali jedan problem sa mečom u kojem nije bilo sudije. Naš voditelj lige ne delegira sudije i onda kad se skupimo niko ne sudi već se kapiteni dogovaraju. Ja sam u jednoj partiji imao remi poziciju ali slabo vreme i zahtevao sam remi. Protivnik nije hteo remi jer je imao nameru da mi obori zastavicu igranjem raznih poteza koji nisu ništa poboljšavali niti kvarili njegovu poziciju niti moju. Ja sam zvao kapitena i rekao sam u čemu je problem . On je to rekao njihovom kapitenu ali taj nije hteo ni da čuje rekavši zašto vaš igrač misli ko duduk.
  Pošto nije bilo rešenja morao sam dalje da igram i naravno da mi je pala zastavica a nisam mogao da koristim pravilo da zahtevam remi, kad nije bilo sudije koji bi presudio. To sam posle video u pravilima igre član 10. Mislim da mora uvek biti sudije kad se igra meč.

 4. ondašnja peta tabla Šajkaša каже:

  Ja se sećam jedne situacije od pre 5-6 godina u Žablju kad je njihov predsednik i kapiten igrao a i sudio mečeve iz Šajkaške lige. Kad su Žabaljci bili domačini oni su se teško na vreme skupljali i onda da ne bi curilo vreme domaćima kad prođe 10 sati za kad je početak zakazan, on pročita sastave ali pošto su mu falila 2 igrača, nije njih stavio u sastav. Kad sam ga pitao što je on predao te partije, da li je mogao pozvati nekog, on je rekao da nije predao već će igrači doći pa ko prvi dođe igraće na nižoj a ko drugi igraće na višoj tabli i onda će ih dopisati u sastav. Još je rekao da oni sigurno dolaze jer je jedan na pecanju još od rane zore a drugog je žena poslala na pijacu i sad će oni svaki čas stići. Kad sam mu rekao da tako ne može i da je on ustvari predao te dve partije on nije hteo to da prihvati jer kazao je “ niko se dosad nije bunio“ i da ne može na početku onu dvojicu da ubaci u sastav, jer možda pre njih dođe neki drugi igrač pa će njega staviti. Najveći problem mu je bio onaj na pecanju jer ako riba dobro ide, onda taj ne dođe da igra.

 5. Маријана каже:

  Ипак сте ви сви мале маце за момчине из Бачког Доброг Поља. Њихов капитен устане усред меча и иде да изјави комшијама саучешће, а онда дође за 15 минута, нимало потресен, седне за таблу и игра као да је све било у најнормалнијем реду. А противницима кажу какви сте ви нељуди кад не знате да се саучешће мора изјавити, истог тренутка, кад ти је лошија позиција. Наравно судија из њихове екипе.

 6. Guslar šahovski каже:

  U Savezu sam čuo da se pripremaju ozbiljne mere da bi se lige vratile u legalno stanje. Sudije će morati da sude mečeve u oficijelnim ligama ili klub koji nema da plati sudiju neće moći igrati u ligi.

 7. e2 - e4 каже:

  Evo da dodam ovde da smo mi igrali meč u našoj beton ligi i nije bio sudija jer nije delegiran. Trebali su da sude kapiteni i tako je bilo a pošto ih je mrzilo da prave zapisnik oni su samo javili voditelju lige rezultat a uopšte se ne zna ko je sa kime igrao.

 8. Miladinov каже:

  U diskusijama g Stanimirovića sam pročitao da nikako ne treba dozvoliti da „kapiteni sude“ . Evo malopre mi stigao zapisnik sa meča koji je igran 21 9 2014 i sudili su kapiteni. Stigao je brzo tj za otprilike 10 dana a meč je igran na 15 km od Novog Sada. U zapisniku nema imena nijednog igrača već samo prezime i naprimer početno slovo imena. Za jednog igrača domaće ekipe je ime nepoznato , verovatno nije ni bio tamo ili možda krije ime. Datumi rođenja su upisani samo za jednu ekipu a za drugu ne. Kapiteni su mislili, da pošto je u pitanju poslednja- beton liga zapisnik nikom ni ne treba pa ga nisu dostavili koordinatoru lige. Ipak je jedan od članova domaće ekipe bio ljubazan i naknadno je ipak dostavio zapisnik.
  Ne mislim da preterujem sa ozbiljnošću ali ako je meč prvenstveni i u sklopu prvenstva države, onda mora da bude sve prema pravilniku, kao što je i u drugim sportovima. Da je bio sudija on bi sigurno sve uradio kako treba i na vreme dostavio zapisnik.

 9. Miladinov каже:

  Ja mislim da nema dogovora da li će biti ili neće biti da sudija sudi . Šahovski savez Vojvodine ovo treba da preseče i tako je zacrtano za 2015 godinu. Treba do kraja godine napraviti još jedan seminar za sudije. Treba obavestiti klubove iz mesta gde je problem u vezi delegiranja sudija jer ih nema ili nemaju novca da plate sudiju, da mogu poslati jednog svog predstavnika iz kluba koji ako položi rešava stvar. U okolini Sombora imamo oko 8 kandidata za seminar i treba još par njih da skupimo iz MOL Vrbas i imamo zainteresovane iz Novog Sada.
  Što se tiče pritužbi da neke klubove finansira jedan čovek koji nije imućan , pa mu svaki dinar uštede dobro dođe i zato su protiv sudija, moj odgovor je da je vrlo lepo što neko izdvaja svoj lični dinar da bi se igrao šah u njegovom mestu ali koja je svrha od toga da se skupe uglavnom stariji meštani i odigraju 6 kola u beton ligi , Nikakav turnir se ne pravi, ne privuku se mladi igrači i tu jedinu korist ima ŠSV od članarine i donekle igrači koji se zabavljaju nedeljom pre podne igrajući za ekipu najčešće bez elana i truda ako nemaju šanse za plasman i viši rang.
  Zbog nemanja novca počeli su se gasiti neko klubovi a neki su pred gašenjem i tu ne možemo mnogo uraditi.Ali bar ovi koji igraju da igraju po pravilima i ozbiljno. Već pet godina unazad se planira da se preseče dosadašnja praksa i stvar reši.
  Molim da mi se ne zameri ovakav stav ali videli ste iznad iz diskusija na ovoj temi a i na drugim temama da se dešava svašta i da je regularnost ligaških takmičenja dovedena u pitanje a to se ne sme doszvoliti.

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod objavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.