Da li želimo promene u Vojvođanskom šahu ?


ŽELIMO PROMENE U VOJVOĐANSKOM ŠAHU ALI  KOJE I KAKVE ?

Pisac teksta poznat moderatoru.

 

Danas 15 12 2015  je održana sednica IO ŠSV na kojoj je pored redovnih tema bila i tema o izmeni pojedinih rešenja u takmičenju u ligama Vojvodine. Tu se misli na broj članova ekipe u pojedinim ligama, Zatim da li da se igra sa obavezom mešovitog sastava ekipe i da li mešoviti sastav da bude sa ženom i omladincem ili bez jednog od njih. Da li da se prave ženske i omladinske lige i slično.
Diskusije su bile potpuno suprotstavljene već na početku tako da se nije moglo doći do rešenja .
Doneta je odluka da takmičarska komisija pojačana sa još dva člana napravi kompletan predlog izmena u cilju da se sve lige igraju pod istim uslovima po pitanju sastava ekipa, broja igrača i drugo Takođe će biti razmotrene eventualne mogućnosti uvođenja liga omladinaca žena i pionira. Rok za donošenje predloga je kraj januara 2016. Biće uzeto u obzir i pismo šk Bora Kostić sa više predloga o promenama

 

Želim da kažem svoje mišljenje o ovim temama. Kao prvo ne vidim razlog da se baš u svemu ponašamo jednoobrazno. Naravno mislim da što se tiče pravila igre i bodovanja i stvari koje su određene pravilima na nivou Fide ili države da to mora biti jednoobrazno ali ja ne vidim nikakav problem da se različite lige igraju sa različitim brojem igrača u timu i sa različitim tj mešovitim sastavom a takođe i putujućim sistemom ili onim hotelskim. Ovo sve treba da zavisi od terena gde se liga igra jer su takmičenja-lige Vojvodine podeljene na tri dela- Srem Banat i Bačku gde uslovi i jačina klubova nisu isti(Srem jedna liga3 i jedna4 rang) (Banat 2 lige 3 rang i dve lige4 rang)(Bačka 2 lige treći rang, 2lige4 rang i 5 liga 5 rang). Zato treba dozvoliti da se Sremska liga igra sa manjim brojem igrača u ekipi kako to zahteva 7 od 11 klubova koji su o tome pitani.Imam informaciju da su dvojica delegata na sednici Izvršnog odbora zahtevali da bez obzira na uslove bilo gde, svi moraju da igraju na 8 tabli. Takođe ti isti delegati nisu mogli da kažu po čemu je baš 8 tabli optimalan broj igrača za ekipu i kako taj broj nije naprimer 7 ili 6  a možda i 10. (Prva i druga liga se igra sa 6 seniora) To što im je predočeno da se dve lige neće održati jer će klubovi odustati zbog finansijskih problema pošto nemaju novac za putovanje sa dvoje kola, nije ih omelo u stavovima a rekli su da te ekipe onda igraju sa 5 igrača celu ligu a da predaju 3 partije svaki put, ili ako se klubovima ne sviđa neka ne igraju makar da lige propadnu !!!!!  Još napominjem da u mnogim selima nema 8 ozbiljnih igrača za ekipu pa se onda stavljaju  u ekipu „prolaznici“ ili deca ili niko da bi bilo 8 igrača. Sastav ekipe od 8 tabli je preuzet pre više od 40 godina od Sovjetskog saveza jer su oni tada bili šahovski uzor svima a od njih je preuzet i sistem da u ekipi igraju sem seniora i komsomolci i komsomolke. To je bilo onda i bilo je za SSSR a mi smo mnogo manja država i mnogo drugačija.

Sledeće što ću komentarisati je da li treba ili ne treba da se igra liga sa mešovitim sastavom ekipe (seniori+omladinac+žena). Sadašnje pravilo je rešeno tako što se u nekim ligama igra bez omladinca i žene a u nekim samo sa omladincem a u nekim i sa omladincem i ženom. I to je već dugi niz godina.Nekima je smetalo što nema svuda žena i omladinac a nekima što uopšte ima negde da u seniorskoj ekipi igra omladinac a pogotovu u muškom sportu da u ekipi igra žena.

Ovakvo pravilo je  davno donešeno, zato što se htelo da se angažuju i igraju i mladi šahisti i šahistkinje u ozbiljnim ligama. Tada nije bilo moguće sastaviti omladinsku ligu a pogotovu žensku pa je ovo pravilo bilo zamena za to.

Sada je situacija drugačija i ima mnogo turnira za decu i mogla bi se napraviti liga za decu ili omladinska a verovatno i ženska. Ali za to treba novac i trebaju agilni organizatori. Dosadašnjim načinom Savez je skidao delimično  sa sebe obavezu razvoja omladinskog i ženskog šaha, prebacujući na klubove obavezu da imaju u ekipi  mešovit sastav. Svako rešenje ima svoje dobre i loše strane a sadašnjim sistemom gde se mora imati mešoviti sastav ide se na ruku onima koji  podučavaju decu da za novac „prodaju“ ili „iznajmljuju“ decu na dvojnu registraciju klubovima koji ih moraju imati u svojoj ekipi. Opet možemo uzeti za primer mnoštvo klubova koji ne mogu imati omladinca i ženu iz svojih redova jer je selo malo ili nema zainteresovanih pa se onda igra u ekipi sa detetom koje dobija šuster mat i slično. O obavezi da na međunarodnom prvenstvu Vojvodine, umesto na omladinskom ili ženskom prvenstvu Vojvodine, moraju da igraju omladinac i žena članovi prve i druge lige Vojvodine,  ne može se reći ni jedna dobra reč već da je to koješta. Na Međunarodnom prvenstvu Vojvodine igračica postaje ženski prvak Vojvodine iako nije odigrala ni jednu partiju sa igračicama ali je igrajući sa raznom decom i muškim pacerima osvojila najveći broj poena u odnosu na ostale igračice. Isto je i u slučajupo pitanju  omladinca.

Što se tiče obaveze da klubovi najviših rangova moraju imati i žensku ekipu i to je vrlo diskutabilno,  mada se može gledati i na način da u drugoj i prvoj ligi igraju „pravi“ klubovi (organizaciono jaki) koji bi morali da vode brigu i o ženskom šahu u svojoj sredini. Sadašnja obaveza da se ima ženska ekipa dovodi do toga da klubovi na takmičenje  dovode devojčice iz osnovne škole da igraju samo da popune broj i ispune obavezu. Ovde opet Savez izbegava svoje angažovanje po tom pitanju i opet sve prebacuje na klubove. U pismu šk Bora Kostić je data jedna konstatacija sa kojom se slažem a to je da se dosadašnjim nastupima žena i omladinaca u mešovitim ekipama,  nije postiglo ništa, jedino da se sa njima na veliko trguje.

Što se tiče toga da druga liga treba da se igra kao putujuća, tu je u pitanju stav Saveza koju važnost ima druga liga Srbije grupa Vojvodina. Čitajući razne diskusije na ovom sajtu možemo zaključiti da je jevtinije klubovima da igraju putujuću ligu, nego na jednom mestu. Ovo je neoboriva činjenica. Tu ne smemo smetnuti sa uma da je ipak jedna druga liga vrlo uvaženo i ozbiljno takmičenje i da bi u ovoj ligi trebalo da igraju klubovi koji imaju finansijsku podršku od nekog mimo opštine ili mesne kancelarije. Takođe u ovoj ligi treba da igraju jaki šahisti a ne da imamo i prvokategornike i čak i slabije igrače.

Sa putujućom ligom se ne slažu oni klubovi koji imaju rešeno finasiranje jer mogu da kupe igrače za tih desetak dana trajanja lige i onda su mirni celu godinu ako nisu ispali. Ovi drugi klubovi naravno da imaju ispravnu tvrdnju da kupovni igrači smetaju domaćim igračima jer im zauzimaju mesto a koristi od kupovnih igrača nema osim tih desetak dana kada čuvaju boje svojih novopečenih klubova.

Dodaću još nešto imajući u vidu predlog šk Bora Kostić da svi klubovi glasaju o promenama a ne samo oni zainteresovani, uzimajući kao primer  putujuću ligu . Na sednisi IO ŠSVpredlog o smanjenju broja igrača u dve  lige, gde su se klubovi saglasili da igraju sa 5 igrača, nije prihvaćen jer su protiv toga bila dvojica delegata čiji su klubovi daleko 100 km od liga za koje se glasalo i koji nemaju nikakve  kontakte niti veze sa klubovima o kojima se tu radi.

Nisam da se pojedinačno glasa klub po klub jer zašto smo onda izabrali izvršni odbor da odlučuje a i Banat i Bačka i Srem imaju svoje delegate u Izvršnom odboru ŠSV. Ako se klubovima ne sviđa ko ih predstavlja neka zatraže smenu svojih delegata redovnim putem.

 

Ovde nisu dati predlozi rešenja ali ovaj tekst može da posluži da se vidi šta šahisti misle o ovim stvarima i da lakše dobijemo konačan tekst predloga koji će biti prihvatljiv za većinu.

11 thoughts on “Da li želimo promene u Vojvođanskom šahu ?

 1. Petrović D каже:

  Ovaj tekst je vrlo zanimljiv. Ja mislim da druga liga ne treba da bude putujuća. Jedino je za izmenu mogla biti u tri vikenda umesto odjednom 10 dana. Smanjili bi se troškovi hotela jer bi bilo manje pansiona. Ipak druga liga je nešto uvaženije od običnih liga.

 2. Раде Неимар каже:

  Ми смо људи који од свега желе да направе а и најчешће направе најлон пијацу тзв бувљак.
  Друга лига треба да буде неки велики догађај за шах у том месту где се одржава. Треба да долазе ђаци да гледају те велике шахисте и да и они пожеле да играју једног дана у другој лиги. Уместо тога шахисти траже да се друга лига игра недељом од 10 када се спакују у стару ладу и стојадина и на пут. Кад стигну онда се оде у неку клупску јадну просторију, нејчешће неокречену и тамо се игра велики друголигашки меч. Наравно у описаном случају изостали су ђаци и неки локални новинар а од гледалаца је била нечија жена која је скувала кафу а сок су донели у пластичним флашама и точили у пластичне чаше. Сви су били задовољни јер мисле да боље не може.
  Да ли се господо присталице путујуће друге лиге за то залажете ?

 3. Zabrinuti roditelj каже:

  Ovo je prilicno širok i veliki materijal. Ja cu samo prokomentarisati deo koji mene zanima. Mislim da sve ekipe treba da budu sastavljene od jedne vrste igrača.To znači da u seniorskoj ekipi igraju samo seniori a u ženskoj ženski svet i u omladinskoj omladinci. Ovim ćemo mnogim trgovcima decom i ostalim neseniorima uskratiti masni obrok. Svi smo se uverili da od sadašnjeg sistema mešovitih klubova nema nikakve koristi za šah, već samo za pojednice i to takozvane trenere trgovce i one koji se prodaju klubovima na te mešovite table.
  Vidimo i sami da mnogi ljudi rade sa decom iako ih na to niko ne tera a oni tim radom-treniranjem ne zarade mnogo ali ipak kane neki evrić.
  Šahovski savez treba da počne da vodi brigu o osposobljavanju dece i učenju i treniranju a ne da sve ostavi na ljude koji imaju dobru volju a većina su samouki nestručnjaci. Ko mi ne veruje neka proveri ko nam trenira decu. Neka se proba sa novim sistemom – sa čistim sastavima i sa organizovanjem omladinske ili ženske lige makar sa putovanjima pa da vidimo kako to funkcioniše.

 4. bodlja каже:

  Postovani prijatelji,

  …imam razumevanja ze sve napred iznete stavove, svaki od njih moguce je braniti. Ipak, odluka se mora doneti….Moje skromno misljenje je da Druga iga Srbije grupa Vojvodna treba da bude liga koje se razlikuje od ostalih liga, da se angažujemo kako bi ovo elitno vojvođansko takmičenje bilo ispraceno u što više medija, da obezbedimo dolazak što više gostiju, da uslovi za igru budu što bolji….to bi možda popravilo popularnost drevne igre, a to bi opet možda stvorilo uslove za popunu kase kako Saveza tako i klubova. Nisam neki naročiti stručnjak ali čini mi se da je nedavno završena druga liga grupa Vojvidna bila i najslabija u protekloj deceniji.

  E, sada, da li mora biti obavezna „ženska liga“, da li mora biti obevaze slanja omladinaca na prvenstvo Vojvodine i Srbije ? Veliki klubovi imaju svoje pogone i podmlatke i svakako ih salju na pomenute turnire. Kada su u pitanju manji klubovi postoji situacija da na ova takmičenja šalju decu i pripadnice lipšeg pola iz drugih klubova jer u svojim nemaju podmladak ili nemaju dovojno dobre mlade igrace da ih upute na takmičenja.

  Mislim da, iako imamo Izvršni odbor, možda ovo pitanje treba postaviti i na narednoj Skupštini ŠSV koja se održava 27.12.2015. u Kaću.

  Imam i jedno pitanje: KAKO DA OBEZBEDIMO ŠAHOVSKE TRENERE U MALIM SREDINAMA ?

  Pozdrav!

 5. Trener bez diplome каже:

  Vrlo ćete teško to obezbediti g Bodlja. Koliko znam ima sada u Novom Sadu neko studiranje za trenera po ubrzanom sistemu a polaže se i uči na fakultetu fizičke kulture u NS. To sada pohađa više ljudi koje j znam a pojedinsoti zna Danko Bokan . Jedino ćete imati trenera ako neko vaš ode da to studira jer gotovih trenera ima premalo. Taj ko ima tu diplomu, zasada može da zaradi tako što će se kod raznih klubova prijaviti da je trener i uzeti neki dinar iako ne trenira taj klub, jer klubovima treba za konkurisanje za prijavu za finansiranje zvanično priznat trener sa diplomom.

 6. Perin pomoćnik каже:

  Ovde svi najviše vole da nešto kritikuju ali ako nema predloga onda nema ništa za kritiku.
  Zato ću ja nešto predložiti. Treba ukinuti obavezu da klubovi prve i druge lige moraju na međunarodno prv Vojvodine poslati omladinca i ženu ili je to obaveza po dvoje. Ta odredba nema nikakvog smisla osim da g Dražiću natera što veći broj učesnika na tom međunarodnom prvenstvu. Već je rečeno ranije da prvak omladinski ili ženski postaje ona osoba koja ima najbolji plasman od svoje vrste učesnika. I desi se da ženska prvakinja ne igra sa ženama uopšte i bude prvakinja.
  Inače klubovi se snalaze tako što uzmu na dvojnu registraciju dva omladinca ili čak pionira iz Novog Sada koji su obavezno slabi da se nigde ne mogu plasirati i onda im se plati samo kotizacija od strane tog „njihovog“ novog kluba a nema troška za smeštaj jer su Novosađani.
  Moj predlog je da se ukine ova dosadašnja obaveza i da se osnuje kadetska liga koja bi se sastojala od ekipa sa dva omladinca (pionira) i jedne devojke (žene) i da u toj ligi moraju igrati kao i dosada što su morali igrati, predstavnici klubova prve i druge lige Srbije. Ta liga bi se odigrala u dva ili tri vikenda i onda bi ti omladinci i žene imali svoju ligu a ne bi bilo kuknjave da nemaju mladi dovoljno turnira. Na ovaj predlog mogle bi se dati i dodatne finese kao naprimer da klubovi trećih liga (Banatska, Bačka i Sremska liga) takođe moraju da imaju predstavnike u toj kadetskoj ligi a da u redovnoj ligi igraju samo sa 6 seniora bez žena idece.

 7. Janko M каже:

  Zabrinuti roditelj kaže
  . Ovim ćemo mnogim trgovcima decom i ostalim neseniorima uskratiti masni obrok. Svi smo se uverili da od sadašnjeg sistema mešovitih klubova nema nikakve koristi za šah, već samo za pojednice i to takozvane trenere trgovce.
  ——-
  Ja mislim da ovaj tekst nije fer. Mi pomalo zarađujemo i ne vidim zašto to nekom smeta. Valjda treba i da imamo koristi ako nešto radimo. Retko se desi da za nekog „igrača“ kojeg ustupimo nekom jačem klubu, tražimo kontrauslugu. Nema tu nikakvog „masnog“ obroka već sitna nadoknada za uslugu.

 8. Rade Kovač каже:

  Janko , da li vi plaćate porez na to „cepanje“ klubova za naknadu u evrima ? Nama je čovek u Novom sadu uzeo 15 evra za jednog klinca za to da mu da ispisnicu. I mi kupili.

 9. Savić V каже:

  Čujem da je izabrana komisija koja treba da predloži izmene u takmičenjima u Vojvodini. Ja opet mislim da je dobro da se promeni odredba da jedan igrač može igrati samo za jedan klub u jednoj kalendarskoj godini. Čuo sam i predlog da se ne ide radikalno u te promene već da igrači ispod 2000 rejtinga mogu u toku godine igrati za dva kluba. Tu bi se uvela i dva prelazna roka godišnje.
  Mislim da je ovo korektna promena a da bi to trebalo uraditi kao probu jer igrači preko 2000 rtg su ipak malo ozbiljniji i možda bi bilo nepopravljivo oštetili klub iz kojeg odu u toku godine.

Napišite komentar-ne morate se prijaviti, ispod obavezan user name (nik) i e mail adresa

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.